- musicserver.cz">

Yoko Ono: "Film Petera Jacksona 'Get Back' dokazuje, že jsem The Beatles nerozbila"

01.12.2021 13:03 - Jiří V. Matýsek | foto: EMI Records

Minulý víkend patřil všem fanouškům The Beatles. Premiéru měl totiž trojdílný dokument Petera Jacksona "Get Back", který na základě dosud neviděných záběrů mapoval finální éru britské kapely a natáčení desky "Let It Be". Téměř devítihodinovému počinu někteří vyčítají zdlouhavost, v každém případě měl snímek už před svým vznikem pověst díla, které rozptyluje mnohé mýty, jimiž je slavná liverpoolská čtveřice obklopena. Patří k nim i hojně tradovaná domněnka, že za rozpadem formace stojí Yoko Ono.

Tehdejší přítelkyně a budoucí manželka Johna Lennona byla při natáčení přítomná - a to velmi blízko - jako nějaká tichá síla, ale nepůsobí to tak, že by její přítomnost působila nějaké tenze. Na vícero záběrech je navíc zachycena ve společnosti Lindy Eastman, jež v té době byla ve vztahu s Paulem McCartneym, přičemž se vztah obou dam dříve popisoval jako poněkud nevraživý.

Yoko samotná sdílela, s jistou úlevou, článek, který shrnuje reakce fanoušků právě na tuto změnu ve vnímání, kterou potvrzuje i Peter Jackson. Na druhou stranu se stále ozývají hlasy, že ve studiu působila spíše rušivě, byť do samotného procesu prakticky nezasahuje. Na záběrech si čte, maluje, stará se o svého milého nebo jen odpočívá.

Film "Get Back" je cestou, jak zbořit některé mýty, které popkultura - a také s realitou manipulující dobový snímek "Let It Be" - stvořila. Tohle je jeden z nich. Dalším je i to, že v době, která vyvrcholila posledním společným koncertem na střeše studia v Saville Road, byli The Beatles rozhádanou kapelou před rozpadem. Dokument tohle rozhodně nepotvrzuje.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY