Mirai odehráli v pražském Rock Café poctivý klubový koncert

22.11.2021 21:31 - David Böhm | foto: Ilona Gerasymova

Aktuální doba živému hraní bohužel příliš nepřeje. Ze série tří menších koncertů, kterými se chtěli Mirai vrátit do svých začátků, proběhl letos jen ten v Rock Café. Brněnský a frýdecko-místecký se uskuteční až na konci února příštího roku. Z pražského křtu přinášíme reportáž.

Live: Mirai

místo: Rock Café, Praha
datum: 21. listopadu 2021
setlist: Básně (je mi to líto), Vedle tebe usínám, Narozeniny, Yesterday, Tenkrát, Volám, Openspace, Vlci, Kde jsi byla celou noc, Akorát, Lítej (Davidovi), I přes to všechno, Chci tančit, Pojď ke mně blíž, Yahoda, Hometown, Otchi, Když nemůžeš, tak přidej

Nedělní vystoupení bylo pro Mirai jiné z vícero důvodů. V malých prostorách, jako je Rock Café, už kapela nehraje, neboť nyní úspěšně vyprodává například Forum Karlín. Frontman prozradil, že koncert berou jako představení desky nejvěrnějším fanouškům či spíše kamarádům. Nové album "Maneki Neko" (jehož recenzi chystáme) odehráli kompletně a v nezměněném pořadí.

Kvůli přesunutí zbylých show šlo také o poslední hraní na několik nadcházejících měsíců, a v klubu tak bylo chvílemi pořádné vedro. Energií formace rozhodně nešetřila.

Mirai
© Ilona Gerasymova
Jako skvělý otvírák se ukázaly "Básně (je mi to líto)". Atmosférické intro postupně obohatil trapový beat, v refrénu se mocně připojily bubny a kytary. Navrátil se do zpěvu pořádně opřel a publikum, ačkoliv materiál znalo jen několik dní, se k němu velmi ochotně přidalo. Bylo jasné, že kluci mají vyhráno. Z každé písně dokázali vymáčknout maximum, a to i z těch slabších, jakou je třeba singlová "Yesterday" nebo kratičká "Kde jsi byla celou noc", kterou ve zrychlené, rockovější podobě zahráli hned po sobě ještě jednou. Právě v tomto vylepšování skladeb tkví kouzlo koncertů.

Díky uvolněné atmosféře se vtipkovalo častěji než obvykle. "Poprvé v životě mám čtecí zařízení," přiznal zpěvák zhruba ve třetině. "Takže kdybyste měli pocit, že koukám nahoru, tak to není proto, že bych se vám nechtěl věnovat," dodal. Také s nadsázkou vyzval fanoušky, aby už pro něj neposílali hlasy v taneční soutěži StarDance, protože ho to hodně vyčerpává. Před přídavkovou "Chci tančit" tak poznamenal, že zahraje píseň, která není pravdivá. Punkový dojem ještě utvrdil crowdsurfing na nafukovací jahodě.

Mirai
© Ilona Gerasymova
Novou nahrávku kapela také pokřtila. Přizvala si k tomu na pódium producenta desky Ondru Fiedlera a manažera Jiřího Koubu. Ten oznámil, že za pouhých 24 hodin po vydání se stala "Maneki Neko" zlatou. Jako poděkování fanouškům poslali do publika i čersvě vyhraného Slavíka, s nímž se snad každý s radostí vyfotil.

Mezi nejsilnější momenty se řadily ty melancholické, jako mobily prosvícený klub při "Lítej (Davidovi)", kdy k vykouzlení husí kůže postačil pouze jednoduchý kytarový doprovod. Umění Davida Stypky připomněla také vynikající "I přes to všechno", která zazněla jako první přídavek. Velmi se povedla také prezentace retro kousku "Tenkrát" brnkajícího na nostalgickou notu. Celkově šlo o velmi energický večer, který by si fanoušci v Brně a Frýdku-Místku neměli nechat ujít.

Před úplným závěrem Mirai přislíbili další pražský koncert. Ten se odehraje v několikanásobně větším prostoru - O2 areně. Uvidíme se i tam!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY