Suverénní návrat Dusilové na scénu

24.05.2003 18:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

O nové desce Lenky Dusilové "Spatřit světlo světa" toho bylo na MusicServeru již napsáno dost. Měli jsme tady několik novinek, recenzi alba i rozhovor. Poslední cihličkou do zdi je reportáž ze křtu desky, který se odehrál ve středu 21. května v pražském Paláci Akropolis.
Lenka Dusilová
© Lucie Šulcová / MusicServer.cz
Lenka Dusilová - když pomineme vystupování s Čechomorem - nehrála v Praze přes rok. Tedy až do středy 21. května, kdy pokřtila v Akropoli svoji novou desku "Spatřit světlo světa". Jestli to bylo skutečně 365 dní, co naposled ex-zpěvačka Sluníčka zakoncertovala ve stověžaté matičce se svojí kapelou Secretion (dříve Secret Service), nevím z vlastní hlavy, ale řekla mi to ona sama při našem rozhovoru, každopádně atmosféra středečního večera by jí dávala za pravdu. Umírněné publikum v počtu nějakých tří stovek hlav s nadšením kvitovalo vše, co mu bylo předkládáno skvěle naladěným souborem na pódiu.

Lenka Dusilová & Secretion
© Lucie Šulcová / MusicServer.cz
Že bývá v Paláci Akropolis dobrý zvuk, na to jsme si mohli již zvyknout, tentokrát ovšem překvapila světla, která byla nad očekávání výrazná. Není totiž úplnou samozřejmostí, aby při koncertech českých interpretů (zvlášť těch, kteří neapelují na bujarou scénickou prezentaci) hýřil světelný park takovou bohatostí, jako tomu bylo v případě Lenky Dusilové. Prestižní křest druhé sólové desky si holt nemůže nikdo nechat protéct mezi prsty a ani jej pořádně nepromnout... Aby ovšem nedošlo k mýlce, nejednalo se o show, v níž by muzika participovala na jednom z druhořadých míst! Právě naopak.

Lenka Dusilová
© Lucie Šulcová / MusicServer.cz
"Dusilka" pojala večer téměř monotématicky, takže zazněla v podstatě celá deska "Spatřit světlo světa". Akorát v obráceném kabátě - začínalo se po osmé stejnojmennou peckou, která je na albu poslední, následoval singl "Nepovídej nám" a "Spanish". Z výrazu návštěvníků bylo patrné, že v drtivé většině znali aktuální materiál, tudíž zpěvačka (a kytaristka) nepěla do tupě se pohupujících obličejů, nýbrž se jí dostávalo vřelé zpětné reakce. Tomu napomáhali též hosté, jež si podobně jako ve studiu pozvala k sobě na pódium. V tomto směru sklidila suverénně největší úspěch pravděpodobně nejlepší píseň nového CD, písnička "Haluška", při níž skupinu doprovodil Luboš Malina na tatogáto.

Lenka Dusilová & Secretion - Maras
© Lucie Šulcová / MusicServer.cz
Jestli o výše uvedené skladbě lze říci, že disponuje především výborně propracovanými aranžemi, potom tatáž poklona bude směřovat k celému koncertu, který se - jak Lenka slibovala - pohyboval na předělu mezi akusticky zklidněným dýchánkem a rockovou party. Byl to výsledek vzájemné sehranosti několika výtečných individualit, které minimálně pro tento večer nachystali hodnotnou hudební stravu. Došlo na největší hity Dusilové ("Pro tebe" a "Muka" od Pusy v přídavku), na novinku i úspěšný přídavek. Mám dojem, že Lenka Dusilová a její fanoušci si nemohli návrat na pražská, a potažmo česká, pódia představovat lépe.

Playlist (v původním znění...)
Spatřit
Medvěd
Spanish
Nebe
Královka
Poslední
Noni
Haluška
Hajzle
Blízko
So In Love
Marie
Sometimes
II:II
Tělo
Princess

Fráze
Muka
Pro tebe

Vánočka

Lenka Dusilová & Secretion, křest desky, Palác Akropolis, Praha, 21.5.2003


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY