Prosté obrazy v klipu "Puppets" vzdávají poctu Leonardu Cohenovi

23.11.2021 15:30 - Jiří V. Matýsek | foto: Adam Hencze / musicserver.cz

V pátek 5. listopadu uplynulo pět let ode dne, kdy zemřel kanadský básník a písničkář Leonard Cohen. Bylo mu dvaaosmdesát let a krátce před smrtí vydal album "You Want It Darker". Tím se ale jeho diskografie neuzavřela. V roce 2019 vyšla deska "Thanks For The Dance", kterou pomohl dokončit jeho syn Adam Cohen. Nyní byl, jako připomínka výročí, zveřejněn nový videoklip ke skladbě "Puppets".

Asi nejtemnější song na albu je vlastně melodickou recitací položenou na hudební doprovod poskládaný z temných akordů opřených o syntezátor a sbor, který postupně nabývá na intenzitě.

Silná slova, která se od obrazu holocaustu "German puppets burnt the Jews / Jewish puppets did not choose" promění v obecnější meditaci, doprovází jednoduché, ale velice působivé černobílé video. Sledujeme v něm člověka (ztvárněného nebinárními Bobbi Salvör Menuez), který zezadu nápadně připomíná muzikantovu siluetu v klobouku. Kráčí po prázdných ulicích, na kterých jsou pouze povlávající papíry. Pak stačí jen sirka a očistný oheň...

Režisér Daniel Askill je rovněž autorem videa k další písni z desky, "Happens To The Heart", která byla zveřejněna krátce před vydáním nahrávky.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY