Čechomor přináší fanouškům "Ještě několik radostí života". Jednou z nich je i povedený klip "Trakač"

18.11.2021 10:31 - Milan Menčík | foto: Jan Miškela

Čechomor už tradičně své nové album prezentuje v mnoha verzích - rozšířených. koncertních či alternativních. Bylo tomu tak u předchozího titulu s Kumpánovými muzikanty "Nadechnutí" a je tomu tak i u aktuální desky "Radosti života". Ta nyní na trh přichází s bonusovým diskem "Ještě několik radostí života". Tuhle - samu o sobě důležitou - událost doprovází ještě videoklip "Trakač" a oznámení termínů vánočního turné.

Čechomor - Radosti života (2CD)
© Warner Music
"Některé z bonusových písní vznikly letos přímo k letošní 'Kooperativa Tour 33 radostí života'. Bylo nám líto, že na desce nejsou, a tak jsme se rozhodli nadělit si k Vánocům rozšířenou edici. Doplnili jsme ji samozřejmě ještě o další nové písničky. Já z nich mám radost dvojitou, protože deska vyšla v den mých narozenin, a to se pak hned líp slaví," přiznává potutelně zpěvák František Černý.

Tento rok byl pro kapelu ale také dost smutný. Nejen kvůli všeobecně známému celosvětovému problému s pandemií, nýbrž také proto, že zemřel dlouholetý člen skupiny, akordeonista Radek Pobořil. Právě jemu ostatní muzikanti věnovali skladbu "Johančiny slzy", která byla natočena už v roce 2012 a doposud nebyla zveřejněna. Rozšířená edice alba se dá zakoupit například zde.

Videoklip "Trakač" si na nic nehraje. Čtyřakordová píseň v rytmu polky s veselou melodií, trošku provokativním textem, ale hlavně s veselou atmosférou je podaná přesně tak energicky, jak je Čechomoru vlastní. Natáčelo se na farmě Libora Švába, takže výsledku nechybí atmosféra vesnice, potažmo statku. "'Trakač' nás provází už dlouhou dobu, nicméně nikdy se nedostal na album. Až na 'Radosti života', protože skladba je taková 'ščecglivá', a o tom právě 'Radosti života' jsou," potvrzuje domněnku houslista Karel Holas. Po "Pijácké" je tak "Trakač" druhým songem z desky, který dostal i obrazovou podobu.

S novou deskou (a samozřejmě i s touhle písní) se - pokud to koronavirus dovolí - bude formace prezentovat na vánočním turné, kde si s ní po mateřské pauze znovu zazpívá Martina Pártlová.

Termíny vystoupení jsou následující:

5.12. Prostějov
6.12. Zlín
7.12. Hodonín
17.12. Kunovice
19.12. Praha (Hybernia)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY