Lenka Dusilová pokřtí "Řeku" na Nové scéně Národního divadla

13.11.2021 10:23 - Tisková zpráva | foto: Animal Music

Lenka Dusilová pokřtí 20. prosince na Nové scéně Národního divadla album "Řeka", za které získala ocenění ve třech kategoriích hudebních Cen Anděl 2020 (album roku, skladba roku a sólová interpretka roku). Křest umělecky vzniká ve spolupráci s předním vizuálním umělcem VJem Aeldrynem ze studia Lunchmeat a hudebním tělesem Řeka Ansámbl, speciálně sestaveném pro tuto příležitost. Lenka Dusilová slibuje návštěvníkům "audiovizuální koncertní lahůdku, která nabízí hlubší smyslový prožitek a ponor do hudby alba 'Řeka'".

Lenka Dusilová - křest
© Animal Music
"Nabídka uskutečnit tenhle neobyčejný křest na Nové scéně Národního divadla v rámci mého oblíbeného festivalu Spectaculare mě nadchla k tomu, abych se pokusila naživo více prohloubit prožitek a přiblížit předobrazy hudebních krajin alba 'Řeka' ve velkorysejší hudební a vizuální formě," říká Lenka Dusilová.

Dusilová v hudebním tělese Řeka Ansámbl, sestaveném pouze pro tuto jedinou příležitost, propojí hudebníky z kapely Květy s písničkářkou Alenou Pohlovou, kteří ji v současnosti originálním a živelným způsobem doprovázejí na některých koncertech, společně s některými hudebníky a virtuózy, kteří pomohli albu na svět. Jsou jimi Miloš Dvořáček, Oskar Török, Monika Načeva a samozřejmě i hudební producenti alba Petr Ostrouchov a Ondřej Mikula aka Aid Kid.

Vizuálně křest úzce navazuje i na dlouhodobou spolupráci Lenky Dusilové s VJem Aeldrynem ze studia Lunchmeat, se kterým ji pojí i tvorba uměleckého obsahu projektu Monument/um, který pomáhá ohroženým památkám v bývalých Sudetech, ze kterého album "Řeka" i částečně čerpá.

"Kromě Monument/a mě inspirovalo zkoumání rodinných kořenů a zátěží, momentů, které nejsou dohledatelné. Domněnkami a fantaziemi jsem se s nimi na desce popasovala, a z 'Řeky' se tak stala poklona minulosti," říká Lenka Dusilová.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY