Radiohead si do klipu "Follow Me Around" pozvali Guye Pearce

08.11.2021 18:42 - Dan Hájek | foto: XL Recordings

Skupina Radiohead v těchto dnech připomíná svá dvě alba "Kid A" a "Amnesiac" v rozšířené reedici "Kid A Mnesia". Thom Yorke a jeho parta pro třetí kotouč vybrali dříve nevydaný materiál a alternativní verze skladeb z původních nahrávek. Jednou z nich je i "Follow Me Around", k níž vzniklo video v režii dvojice Us (Christopher Barrett a Luke Taylor).

Ta ke spolupráci oslovila Guye Pearce, kterého si většina pamatuje z povedeného Nolanova filmu "Memento". Zde si zahrál samotáře, kterého atakuje poletující kamera (obtěžující hmyz). Sehrál tak ukázkovou panickou hrůzu při pokusech, jak tohoto nechtěného tvora za každou cenu setřást ze svého dosahu.

Christopher a Luke k tomuto využili malého dronu s kamerou, který dokázal proletět i menšími štěrbinami v chaoticky uspořádaném bytě hlavního aktéra. "Follow Me Around" je tak lekcí z paniky a výpovědí o hledání nějakého východiska. Obraz je záměrně nedokonalý, aby režiséři docílili hrůzné atmosféry. A to se podařilo do posledního detailu. Sama píseň je datována k datu 28. července 1999, kdy se prvně objevuje v deníku kytaristy Eda O’Briena, tehdy ji ale Yorke & spol. pravděpodobně celou nedokončili.

Komplet "Kid A Mnesia" vyšel v pátek 5. listopadu a Radiohead na bonusový disk pojmenovaný "Kid Amnesiae" seskupili těchto dvanáct rarit: Like Spinning Plates ('Why Us?' Version), Untitled V1, Fog (Again Again Version), If You Say The Word, Follow Me Around, Pulk/Pull (True Love Waits Version), Untitled V2, The Morning Bell (In the Dark Version), Pyramid Strings, Alt. Fast Track, Untitled V3, How to Disappear into Strings. Kromě "Follow Me Around" pak z kraje září vypustili i doprovodný snímek ke skladbě "If You Say The Word", ten si můžete prohlédnout dole.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY