Franz Ferdinand zvou na bestofku tanečním singlem "Billy Goodbye", v dubnu zahrají v Česku

06.11.2021 18:33 - Ondřej Kocáb | foto: Marie Trávníčková

Franz Ferdinand se rozhodli rekapitulovat, a tak se 11. března dočkáme kolekce největších hitů "Hits To The Head". Mezi vybranými dvaceti songy se nacházejí i dva zcela nové kousky "Billy Goodbye" a "Curious". A právě první z nich je upoutávkou lákající na zmíněnou kompilaci, vycházející u labelu Domino records. Skupina ji pak vyrazí propagovat i na turné, které se 28. dubna 2022 zastaví také v pražském Foru Karlín.

"Je to stejné jako psát setlist pro nějaké festivalové vystoupení," prozradil o sestavování tracklistu "Hits To The Head" frontman kapely Alex Kapranos. "Chcete hrát songy, o kterých víte, že je lidé chtějí slyšet. Prostě hity, které zasáhnou hlavu, srdce, nohy. To znamená nejen známé singly, ale také písně se zvláštním významem jak pro kapelu, tak i publikum.

Obě nové skladby vznikaly v produkci Stuarta Price. Závěrečná "Billy Goodbye" rozvíjí téma přátelství. Ačkoliv mnoho z nich nemusí trvat až dodnes, máme se ohlédnout zpět, vzpomenout si na ty nejlepší střípky z nich a pořádně to oslavit. A o tom je i celý videoklip od režisérky Diane Martel, na kterém se podílel i sám Kapranos. Hlavní inspirací mu prý byl výtvarník a dadaista Hans Richter. Černobílý snímek nás rovnou přenáší na párty, kde právě formace z Glasgow svoji tanečně laděnou pecku hraje a všichni u toho pořádně paří.

Tracklist výběru "Hits To The Head" je následující: Darts Of Pleasure, Take Me Out, The Dark Of The Matinée, Michael, This Fire, Do You Want To, Walk Away, The Fallen, Outsiders, Lucid Dreams, Ulysses, No You Girls, Right Action, Evil Eye, Love Illumination, Stand On The Horizon, Always Ascending, Glimpse Of Love, Curious, Billy Goodbye.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY