Po půlstoletí vychází v reedici na CD i vinylu debut Heleny Vondráčkové

03.11.2021 15:53 - Milan Menčík | foto: archiv Supraphonu

Po více než padesáti letech se na pulty prodejen znovu dostává debutové sólové album "Ostrov Heleny Vondráčkové". To vzniklo v roce 1970, v době, kdy Golden Kids museli nuceně přestat existovat. Proto ani dlouho nebylo jisté, jestli nahrávka bude moci vyjít, protože ve čtyřech písních zní ve sborech hlas Marty Kubišové, Orchestr Golden-Kids desku dokonce i nahrával.

Helena Vondráčková - Ostrovy Heleny Vondráčkové
© Supraphon
"Když jsem se dozvěděla, že Supraphon chce po tolika letech vydat moje první album, znovu jsem si ho pozorně poslechla a vybavila se mi ta úžasná muzikantská atmosféra, v jaké nahrávky vznikaly. Jak práce jednoho zapadala do snažení druhého. Kolik nápadů se nám tehdy podařilo do výsledných snímků dostat. Jsem potěšená, že ani po těch letech skladby jako 'Můžeš zůstat, můžeš jít', 'Jsem bůh i ďábel' nebo 'Laléňa' neztratily nic ze své atmosféry a naléhavosti," říká Vondráčková, která album doplnila několika různojazyčnými zajímavými bonusy. Fanoušci ji uslyší zpívat například japonsky či polsky. Dokonce si v šestiminutové rockové baladě Otakara Petřiny a Zdeňka Rytíře "Provazochodci" zahrála na varhany.

Pro posluchače singlové tvorby Vondráčkové či Golden Kids ze šedesátých let musel být její debut překvapením svými náročnějšími hlasovými i melodickými party, ale kritici byli shovívaví. Dojem za všechny shrnul v tehdejší Melodii doyen Jiří Černý: "O českých muzikantech se říká, že na rozdíl od ostatních zahrají stylově všechno: Beethovena, Čajkovského i Bartóka. O Vondráčkové to dokonce platí ještě v lichotivější podobě: dovede spojit to nejpodstatnější z originálu - třeba zasněnost Donovanovy 'Laléni' nebo bohatost swingové fráze v 'Pochval strom' - se slovanskou melodičností a s lyričností svého hlasu."

Výroční reedici alba Heleny Vondráčkové, která obsahuje v bookletu i archivní fotografie, vydá Supraphon na LP, CD i na digitálních platformách v pátek 5. listopadu 2021.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY