shop.musicserver.cz
Helena Vondráčková - Vánoce s Helenou

Helena Vondráčková vzpomíná na album "Vánoce s Helenou" povedenou reedicí

Vydáno: 24.12.2021 09:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: Universal Music

Vánočních desek vychází během let i v domácím popu spousta, málokteré z nich však dosáhnou takového statusu, aby se na ně vzpomínalo i po letech nebo se dokonce vydávaly znovu. U Heleny Vondráčkové je tomu trochu jinak, takže něco málo po čtvrtstoletí jsou zde opět "Vánoce s Helenou" v balení s přidanou hodnotou.

8/10

Helena Vondráčková - Vánoce s Helenou

Vydáno: 19.11.2021
Celkový čas: 59:54 + 44:23

Skladby: CD1: Vánoční chór (Amazing Grace), Tichá noc (Stille Nacht, heilige Nacht), Na vánoce k našim (Driving Home for Christmas), Vůně Vánoc (Here Is Christmas), Přijď do Vánoc domů (Please Come Home for Christmas), Jen žádné smutnění (o Vánocích) (No More Blue Christmases), Vánoční (The Christmas Song), Nejštědřejší den (Mistletoe and Wine), Má přání k Vánocům (Grown-Up Christmas List), Vánoce jak hrom (Rockin'Around the Christmas Tree), Když mě přijmeš do svých svátků (When You Tell Me that You Love Me), Chtíc, aby spal, Ave Maria (Preludium a fuga C Dur), Směs koled: • Štědrý večer nastal • Já bych rád k Betlému • Byla cesta, byla ušlapaná • Pásli ovce Valaši • Kristus Pán se narodil • Nesem vám noviny • Narodil se Kristus Pán CD2: Pojď s námi hrát (Who'll Come with Me [David's Song]), Zas tu jsou dny svátků (Alle Jahre wieder), Zvonky (Kolokolčik), Zas cinká mráz (Sleigh Ride), Přijď do Vánoc domů (Please Come Home for Christmas), Princi můj maličký, spi, (Schlafe, mein Prinzchen schlaf ein), Syn boží se nám narodil, Šla Maria, šla do ráje, Nejštědřejší den (Mistletoe and Wine), Pán Bůh to tak chtěl (Senor Santa Claus), Vánoční polka (Marry Christmas Polka), Směs: • Pán jde k nám (O Holy Night) • Rolničky (Jingle Bells) • Syn Páně je s námi, Veselé Vánoce

Vydavatel: Universal

Zatímco u mužů se například v případě Karla Gotta a jeho alba "Vánoce ve zlaté Praze" nebo Janka Ledeckého a nahrávky "Sliby se maj plnit o Vánocích" znovuvydává docela často, v ženském podání svátečních kolekcí, které vycházejí po letech a jsou považovány za kultovní, v tuzemském popu opravdu moc není. Heleně Vondráčkové se však v polovině devadesátých let povedl projekt, který stojí za pozornost i po více než pětadvaceti letech. A tak je tu deska "Vánoce s Helenou" znovu, a to i s bonusy a zajímavostmi.

Vydavatelství Universal reedice domácích desek moc neumí, málokdy je z výsledného produktu vidět, že to není jen znovu vydané album. U alba "Vánoce s Helenou" to však neplatí ani v nejmenším. Základní čtrnáctka písní (závěrečná směs koled je brána jako jedna skladba) je totiž doplněna o druhý disk, který je záznamem z vánočního vystoupení v pražské Lucerně z roku 1996. A nejen to. Celek prošel u Martina Zajíčka zvukovým remasteringem a čtyřiadvacetistránkový booklet je napěchovaný fotografiemi, texty písní i doprovodnými informacemi. Vadí vlastně jen fakt, že pořadí textů nesouzní s tracklistem.

Původní vydání se pyšní diamantovou deskou za více než sto tisíc prodaných kusů. Na produkci nahrávky se nešetřilo, vedle protagonistky zde hraje band Felixe Slováčka, nechybí sbor Bambini di Praga, několik sólistů i vokální kapela Prestissimo. Přesto na mě první disk působí malinko ospaleji. Je postavený z valné části na angloamerických standardech a tradicionálech s českými verši, které obstarali zkušení matadoři psaného slova Zdeněk Borovec a Eduard Krečmar.

Avšak i přes zmiňovanou zkušenost a hordy napsaných skvělých textů si první jmenovaný málem pořádně vylámal zuby na verzi Reovy "Driving Home for Christmas", kterou počeštil na "Na Vánoce k našim". "Však už jsem z města venku, jé / oh, větře, cloumej anténou / Je to fajn, oh-jé / tak vstříc jet vločkám / dny slíbené / však já se dočkám / vím, kam pospíchám / na Vánoce k našim," to je prostě těžkopádné, i když na poměrně specifickou melodii se asi jakýkoliv text roubuje složitě.

Třeba by nevadil ždibec víc klasických koled typu "Chtíc, aby spal" nebo "Tichá noc", rytmičtějších, vzdušnějších písní. Ty však plnými hrstmi nabízí druhé cédéčko, na kterém lze pochválit jen minimum duplicitních songů ("Přijď do Vánoc domů" a "Nejštědřejší den", který se však opravdu povedl) a právě onu pestrost, jíž nepomáhá pouze změna rytmu například v polku ("Vánoční polka"), ale i účast tří hostů - Jiřího Korna, Marty Kubišové a Karla Černocha.

Na koncích obou disků nechybějí ani směsi, moderně zvané medley skladeb, které obě CD šperkují. A samozřejmě se nesmí zapomenout ani na občasný sólový zpěv členů druhdy slavného sboru Bambini di Praga Míši Raisové, Terezy Najdekrové (vzpomínáte na jednu z finalistek třetí řady SuperStar?), Zuzany Šejtkové či Ondreje Valenty.

S oběma disky dohromady strávíte příjemnou hodinu a půl a určitě si poté neřeknete, že litujete promarněného času. Heleně Vondráčkové sice chybí v hlase síla a drajv Lucie Bílé, techniku a zkušenosti však má a s výběrem skladeb si s producentem Adamem Novákem hodně pohráli. Pokud přidáme fakt, že jí letos vyšel v reedici u Supraphonu i sólový debut "Ostrov Heleny Vondráčkové", budou mít její fanoušci letos hodně bohaté svátky.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trojalbum "Láska bláznivá" přináší spolupráci Karlů Gotta a Svobody v kostce (25.05.2023 16:58)
- Recenze: "Bílé Vánoce" připomínají písně Karla Gotta v té nejčistší kráse (04.12.2022 10:30)
- Video: Aneta Langerová a Kateřina Marie Tichá vzdaly hold Martě Kubišové skvělou předělávkou hitu "Časy se mění" (28.11.2022 16:02)
- Osmdesátiny Marty Kubišové připomíná reedice desky "Adventní písně a koledy", kterou natočila s bratry Ebenovými (31.10.2022 17:00)
- Reedice Gottova alba "Bílé Vánoce" avizuje pomalu se blížící svátky (30.10.2022 15:14)
- Naživo: Janek Ledecký završil oslavy šedesátin, pozval si Ivana Hlase i syna Jonáše (17.09.2022 14:33)
- Českého slavíka koupila TV Nova. Na předávání zahraje i Lucie (16.09.2022 09:01)
- Rozhovory: Helena Vondráčková - Jsem docela pilná holka (23.08.2022 16:00)
- Recenze: Helena Vondráčková věří, že "Nejkrásnější na světě je láska". Nová kompilace tomuto tvrzení napomáhá (07.07.2022 17:40)
- Helena Vondráčková vydává kompilaci "Nejkrásnější na světě je láska" s novým singlem i raritními nahrávkami (27.06.2022 17:51)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu