V dušičkovém klipu "Potom" vyvolává bluesman Jan Fic své temné já

04.11.2021 12:45 - Jiří V. Matýsek | foto: Indies Scope

Druhé album "Potom" bluesového písničkáře a rovněž výrobce kytar Jana Fice vyšlo sice už před více než rokem, nic ovšem nebrání tomu, aby se k němu jeho autor vracel v podobě klipů. A dokonce v podobě ambicióznější, než je běžné. Čerstvě vydané video k titulní skladbě je totiž pouze částí plánované trilogie. A načasování premiéry do sychravého dušičkového času se ukázalo být ideálním - očividně vyděšený hrdina snímku (v podání muzikanta samotného) se v něm totiž vydává do lesů, aby zde uskutečnil tajemný obřad. A vyvolá svoje jiné (dávné?) já.

Autorem námětu i režisérem je Radovan Kramář, který s Ficem spolupracuje dlouhodobě. "Vymyslel dějovou linku, rozloženou do tří klipů k písním z alba 'Potom', která bude hororová, mystická. Bude explicitně vykladatelná s úplně jiným příběhem, než jaký má album samotné, ale zároveň pocitově a nějakou vnitřní myšlenkou desku kopíruje," popisuje Jan Fic.

A Radovan Kramář doplňuje: "Protože se s Honzou známe a spolupracujeme už několik let, měl jsem jistou ambici posunout naši společnou hudebně-klipovou tvorbu blíže filmovému stylu vyprávění. Mám rád americké horory 70. a 80. let, proto jsem chtěl, aby to mělo podobnou atmosféru." K čerstvému počinu pak dodává. "Jsem rád, když se filmový příběh nějakým způsobem paralelně rozvíjí a není doslovným zobrazením obsahu písňového textu, což asi u Honzových děl stejně úplně nejde..."

Vizuál ke skladbě "Potom" je druhou částí celého konceptu. Začátek příběhu, proč se osamělý hrdina vlastně do lesa vydává a proč se rozhodne pro tajemný obřad, je zatím tajemství. Odpovědět by mohl připravovaný klip "Svítá". Triptych uzavře produkčně nejnáročnější "Bouře".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY