osmdesátkami - musicserver.cz">

Peter Nagy se na dvojdiskovém výběru "Aj tak sme frajeri" ohlíží za osmdesátkami

02.11.2021 19:11 - Milan Menčík | foto: Warner Music

Peter Nagy vydal letos po mnoha letech řadové album "Petrolej", které potvrzuje, že i dnes má posluchačům co říct. I když se sám moc rád dozadu neohlíží, v případě právě vydaného 2CD a 2LP "Aj tak sme frajeri" udělal výjimku.

Peter Nagy - Aj tak sme frajeri
© Opus/Warner Music
"Skladateľ je ako stolár, ktorý vyrába pre fakíra posteľ zo stoviek klincov, ale jeden musí schválne nechať trčať nahor... aby si ho dobre zapamätali. V tom spočívajú moje textárske obraty ako 'Psi sa bránia útokom', 'Zachráňte ľudí pred ľuďmi' alebo 'Aj tak sme frajeri'. Zvyčajne sa veľmi neobzerám za tým, čo bolo, ale v tomto prípade mi tento retro dvojalbum urobil radosť," potvrdil sám hlavní protagonista.

Nosič obsahuje skladby z časového období let 1984 až 1990, během kterých stihl Nagy vydat šest studiových a jednu koncertní nahrávku. Netřeba dodávat, že všechny se prodávaly po statisících. Díky tomuto faktu bylo na kompilaci z čeho vybírat. Publicista Juraj Čurný - jak je jeho dobrým zvykem - na čtyři strany 2LP připravil čtyři okruhy písní. Tentokrát je pojmenoval Hitovky, Slaďáky, Srdcovky a Chuťovky. Samozřejmostí je podrobný doprovodný text právě z jeho pera.

V něm mimo jiné píše: "Peter Nagy prišiel na scénu v čase, kedy nová generácia fanúšikov (a čo si budeme nahovárať predovšetkým fanúšičiek) zúfalo potrebovala svoj nový vlastný generačný idol. Dobre vyzerajúci chalan, ktorý sa dobre obliekal, ktorý sa na pódiu hýbal inak ako jeho kolegovia a ktorý hovoril generačným jazykom."

Dvojalbum obsahuje jako bonus i remake prvního Nagyova hitu "Profesor Indigo" z roku 2020. Ve formátu 2CD už by kolekce měla být na pultech prodejen k dispozici, fanoušci vinylů si budou muset počkat do 3. prosince.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY