"Easy On Me" od Adele je sázkou na nostalgickou jistotu, která znovu funguje

15.10.2021 16:45 - Josef Martínek | foto: Columbia Records

Éra nového alba "30" je teprve v začátcích, už nyní se ale ukazuje, že výjimečnou pozici Adele v hudebním průmyslu neohrozila ani šestiletá tvůrčí pauza od předešlé studiovky "25". Prvnímu singlu "Easy On Me" stačilo jen několik hodin na to, aby si podmanil světové digitální žebříčky, jeho videoklip zase okamžitě sbírá desítky milionů youtubových přehrání.

Britská diva v tomto případě znovu vsadila na osvědčený model, který snad ani nemůže zklamat. Její typická klavírní balada produkovaná Gregem Kurstinem překypuje nostalgií, smutkem a odloučením a korunují ji zpěvaččiny oduševnělé vokály. "Nemůžeš popřít, jak moc jsem se snažila, změnila jsem to, kým jsem, abych vás dva upřednostnila, ale teď se vzdávám," vyznává se hudebnice. Dává tím za pravdu svým dřívějším slovům o tom, že půjde o rozvodovou nahrávku a také že se v textech často obrací ke svému dnes již devítiletému synovi.

Videoklip, v němž převažují černobílé záběry, natáčel kanadský filmař Xavier Dolan, který měl na svědomí i vizuál k hitu "Hello". Není jistě náhodou, že společně s interpretkou zavítali do stejného domu jako v roce 2015.

Na otázku, zda se novinka vyrovná dnes již ikonickým melodiím jako "Someone Like You" nebo právě "Hello", ale ani několik poslechů nedává jednoznačnou odpověď. Laťku si totiž nejprodávanější zpěvačka třetího tisíciletí dřívější tvorbou nasadila hodně vysoko.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY