Peter Nagy v krásném klipu "Tam kde nie je signál" utíká od virtuální (ne)reality

12.10.2021 16:59 - Milan Menčík | foto: Supraphon

Po několika letech se před časem s novým a úspěšným albem "Petrolej" připomněl i Peter Nagy. Nyní z něj představuje video "Tam kde nie je signál". Už název skladby je naprosto výmluvný a příslušný vizuál k ní je do detailu uvěřitelný.

Sám Nagy se totiž nestydí, že je ze staré školy, z doby, kdy nebyly mobily, nic nebylo online a neexistoval pojem digitální teror. Klip odpremiéroval právě v době, kdy spadl Facebook i další sociální sítě, takže si lidé mohli alespoň částečně vyzkoušet, jaké to je.

"Doba nás nútila žiť strašne rýchlo. Všetci všetko chceli online a okamžite. A preto sa z nás stávali digitálni roboti. Maily, sms-ky, telefonáty, dôležité je 'potvrdenie o potvrdení' a nie ľudské slovo. Byrokratická spoločnosť, ktorá si o sebe myslí, že bude rýchlo a neustále ekonomicky rásť. Je to naivná predstava. Niečo sa stalo v myslení ľudí. A veľa z nich pochopilo, že sme pod tlakom akéhosi 'digitálneho teroru'. Kto má rozum, cíti, že musíme spomaliť," prozradil zpěvák.

Sám má podobných písní s tématy k zamyšlení na svém kontě daleko víc, na poslední desce se však věnuje hlavně virtuální (ne)realitě i třeba ve skladbě "Fejky". U aktuálního snímku se navíc rozpomněl na fanoušky, kteří mu kdysi po koncertě darovali 3 DVD s filmy o přírodě, a právě na ně se obrátil s prosbou o natočení nového videa. A dobře udělal. Vzniklo dílo stvořené v symbióze s přírodou, se zvířaty, plné klidu a vyrovnanosti.

"Klip nakrúcali bezo mňa u seba doma, tam kde žijú, uprostred nádherných lesov. Do ničoho som nezasahoval, ani som nechcel. Dušou krásni ľudia robia krásne veci. Vznikol tak klip z uveriteľných obrázkov ich života. Oni tak totiž žijú naozaj. Uprostred prírody spolu so zvieratami. V láske k prírode vychovávajú aj svoju malú dcéru, ktorá tiež účinkuje v klipe. Nie sú to ľudia vybratí na kasting reklamnej agentúry. Sú to reálni ľudia a v tom spočíva uveriteľnosť každého záberu z klipu. Som im za to veľmi vďačný," neskrývá radost.

Akustická balada nás tak i prostřednictvím vizuálu dostane do správné atmosféry a do klidu. Peter Nagy zde přichází se svojí typickou melodikou a určitě někteří z nás alespoň na chvíli dostanou chuť ten malý přístroj vypnout a jít si třeba někam do lesa odpočinout a vyčistit myšlenky.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY