Metronome potvrzuje další hvězdy: přijedou Underworld

23.09.2021 20:42 - Tisková zpráva | foto: Metronome Prague

Festival Metronome Prague 2022, který se uskuteční v termínu 23.-25. června 2022, láká na další velké jméno. Na pražském Výstavišti se představí jedna z nejzásadnějších světových kapel elektronické hudby, britští Underworld. Doplní tak již dříve ohlášené hvězdy Nicka Cavea se skupinou The Bad Seeds, britské indiepopové duo Oh Wonder a amerického zpěváka a skladatele Becka. Vstupenky jsou v prodeji zde.

Underworld patří nejen mezi nejvýznamnější elektronické kapely světa, ale také k průkopníkům tohoto progresivního stylu. Ačkoli se plné slávy dočkali až v devadesátých letech, činnost zahájili už na začátku předchozí dekády. Hlavními osobnostmi souboru jsou od samého začátku Karl Hyde a Rick Smith, které průběžně doplňovala více než desítka dalších spolupracovníků, z nichž nejvýznamnějším bezesporu byl DJ Darren Emerson.

Zlomem v kariéře kapely byla účast na soundtracku kultovního filmu "Trainspotting", který obsahoval dvě skladby Underworld "Dark & Long (Dark Train)" a "Born Slippy", které se zařadily k vůbec nejznámějším nahrávkám devadesátých let a elektronické hudby vůbec. Kariéra Underworld je ve světovém kontextu zajímavá i tím, že ačkoli se jedná o jednu z nejslavnějších existujících kapel vůbec s milionovými prodeji, nikdy neztratila chuť a vůli posouvat svoji hudbu, experimentovat a spolupracovat i s řadou jiných umělců, často ze zcela odlehlých žánrů, jako je minimalistická improvizační skupina The Necks nebo na druhé straně rocker Iggy Pop. Kromě desítky alb základní diskografie mají Underworld na kontě také řadu živých nahrávek, účastí na filmových soundtracích a hudebních složek populárních videoher.

Hudební festival Metronome Prague si vybral z pandemických důvodů v roce 2021 nechtěnou dovolenou. Jeho pořadatelé se ale restrikcemi nenechali odradit a pro fanoušky uspořádali třídenní akci Metronome Warm Up, pomyslné zahřívací kolo pro příští ročník. V malebném prostředí Křižíkovy fontány na pražském Výstavišti vystoupili mimo jiné britská kapela Morcheeba, elektroničtí tvůrci Hosh a Bec, celý jeden večerní blok byl věnován vzpomínce na světově nejproslulejšího českého rockera Ivana Krále za účasti domácích hvězd kalibru Davida Kollera, Lenky Dusilové, Mekyho Žbirky nebo legendárního Jiřího Suchého.

Předprodej vstupenek na Metronome Prague 2022 je spuštěn na oficiálním webu festivalu. V prodeji jsou kromě standardní i podporovatelské kategorie, ve kterých za vyšší příspěvek na restart festivalu získají zájemci kromě dobrého pocitu také nejrůznější hudební a festivalové dárky a další zážitky. Ačkoli nic takového pořadatelé nepředpokládají, po zkušenostech z posledních dvou let zdůrazňují garanci vrácení vstupného, bude-li konání festivalu jakkoli ohroženo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY