A-ha na příští podzim plánují novou desku a film v jednom

21.09.2021 10:04 - Dan Hájek | foto: A-ha

Covidová omezení posunula mimo jiné i turné skupiny A-ha, na kterém kompletně přehrává svůj debut "Hunting High And Low". Proluku však pánové využili ke tvůrčímu úsilí, které bude mít prvně v jejich kariéře hned dvojí úroveň. Celý projekt nese název "True North" a bude se jednat o kombinaci alba a filmu. Nový materiál kapela zahraje naživo a zaznamená do podoby speciálního snímku. Ten pak bude součástí fyzického vydání nahrávky a v předstihu bude uveden i na streamovacích platformách. Výsledku bychom se měli dočkat na podzim roku 2022.

Na zevrubnější informace a tracklist je seskupení okolo Mortena Harketa zatím skoupé. Jisté je, že na desce budou zcela nové skladby, a půjde tak o nástupce šest let staré řadovky "Cast In Steel" (včetně singlu "Under The Makeup"). Celý komplet má i ekologický podtext, který reflektuje zásadní změny na Zemi z posledních let. "Chceme, aby tento film byl poetickou poctou důležitosti, kterou má příroda v norské kultuře a zejména pak v oceánu, který nám zde poskytl privilegovaný život - od raného rybářského boomu až po nepříjemné bohatství získávané z mořského dna ve formě ropy," doplňuje Magne Furuholmen.

Snímek by měl vzniknout v městečku Bodø, jež leží za polárním kruhem a v jehož okolí jsou k vidění majestátní hory, které se setkávají s rozbouřeným mořem. Toto místo se totiž zároveň nachází přímo uprostřed dramatických účinků změn klimatu. A-ha se s tímto projektem chtějí taktéž zapojit do diskuse, jež proběhne v rámci akce Bodø 2024 a kde se má mimo jiné řešit, jak zachovat norská přírodní bohatství pro budoucí generace, neb právě čirá příroda a její krásy jsou častým inspirativním zdrojem kapely. Nedílnou součástí bude i hostování symfonického tělesa The Arctic Symphony Orchestra.

A-ha se nedávno připomněli rovněž velmi povedeným akustickým setem v rámci série MTV Unplugged, z něhož níže vybíráme komorní skladbu "This Is Our Home". V úvodu zmíněné turné "Hunting High And Low Live in Concert" pak norské trio zavede v neděli 1. května 2022 do pražské O2 areny.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY