Nové desky 38/2021 - od Mig 21 přes Poppy po Vladimíra Mišíka

29.09.2021 17:05 - Tomáš Parkan | foto: Mig 21

V nabitém týdnu má velký podíl domácí scéna v čele s Mig 21, Michalem Horákem, Vladimírem Mišíkem a Vladivojnou La Chia. Rockery potěší chameleonka Poppy, Angels & Airwaves, Cold War Kids, X Ambassadors, Third Eye Blind a Tremonti, countryové příznivce RaeLynn, pop-rockové Natalie Imbruglia a milovníky urban music G-Eazy a Alessia Cara.
V pátek 24. září vyšly tyto nové tituly:

Mig 21 - Džus noci
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock

Mig 21 - Džus noci
Mig 21 po dlouhých sedmi letech vydávají nové album, které nazvali "Džus noci". Čtyři skladby z dvanácti měli připravené již před covidovou pandemií a fanoušci je mohou znát z koncertních vystoupení. Ostatní songy vznikaly v době lockdownů a autor textů Jiří Macháček k tomu dodává: "Zbylých osm věcí vznikalo v atmosféře, kdy nešlo koncertovat, kdy jsme si nemohli být jisti, jestli se nám ten team kolem kapely nerozutíká někam za jistějším výdělkem, kdy se člověk probudil a věděl, že jediné, co ho drží nad vodou, je, že má rozdělanou písničku, a kdyby neměl, tak by se nejspíš uchlastal k smrti." Autorem hudby je Tomáš Polák a nechybí i několik hostů v čele s Erikou Stárkovou, Marthou Issovou, Matějem Ruppertem a Radkem Škarohlídem. V roli producentů se blýskli Tomáš Konůpka, Lukáš Chromek či Roman Holý. Výsledek zní na YouTube formace.


Natalie Imbruglia - Firebird
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock

Natalie Imbruglia - Firebird
Natalie Imbruglia se odmlčela na poměrně dlouhých šest let. Od doby, kdy nazpívala album písniček svých mužských kolegů, strávila většinu času koncertováním a nyní se vrací po dvanácti letech s originálním materiálem. Vzniku alba pohříchu pomohly karantény. Australsko-anglická zpěvačka se spojila s několika svými kolegy a přichystala s nimi celkem čtrnáct písniček. Ke spolupráci s ní kývl například člen The Strokes Albert Hammond Jr., Romeo Stodart z The Magic Numbers, KT Tunstall, Eg White (Take That, James Morrison, Rebecca Ferguson), Luke Fitton z producentského týmu Xenomania, spoluautorka hitu One Direction "Little Things" Fiona Bevan a Rachel Furner aka Tich. Stylově se kolekce pohybuje na pomezí popu a rocku s občasnými výlety k synth popu. Že autorka hitu "Torn" připravila vskutku chytlavou kolekci, si můžete ověřit na jejím YouTube.


Poppy - Flux
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock / punk rock / grunge / pop punk

Poppy - Flux
Moriah Rose Pereira alias Poppy vloni překvapila nejednoho metalového fanouška, když to její singl "Bloodmoney" dotáhl k nominaci na Grammy v kategorii Nejlepší metalový výkon, a stala se tak první ženskou hudebnicí nominovanou v této kategorii za třicet let její existence. Není tedy překvapením, že její letošní album "Flux", které předznamenalo několik EP, přináší zase o něco vyšší očekávání. Produkci tentokrát dostal na starost Justin Meldal-Johnsen, který předtím spolupracoval s Paramore, Beckem, M83 a St. Vincent. Kdo ale už poznal Poppy, ví, že nás v devíti písničkách pořádně proveze po různých stylech, takže se připravte na alternativní rock, punk rock, grunge, pop punk, brit pop, stoner rock, new wave nebo na dream pop s nádechem shoegaze. Jak je u této americké perfomerky zvykem, nechybí jim ani propracovaná vizuální podoba. Tu uvidíte na jejím YouTube.


Vladimír Mišík - Noční obraz
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Vladimír Mišík - Noční Obraz
Letošní album Vladimíra Mišíka "Noční obraz" vzniklo opět ve spolupráci s producentem Petrem Ostrouchovem a jeho kapelou Blue Shadows. Předchozí "Jednou tě potkám", natočené ve stejné sestavě, získalo šest sošek Anděla. Repertoár novinky sestává ze zpěvákových vlastních textů a ze zhudebněných básní Jana Skácela, Václava Hraběte, Jiřího Ortena, Františka Hrubína a Davida Stypky. Autory hudby jsou Petr Ostrouchov a sám Mišík. Ve studiu jim pomohla řada vzácných zahraničních hostů, coby vokalisté se zde pak představili Lenka Dusilová, Robert Křesťan, Lenka Nová, Markéta Foukalová a trio newyorských gospelových zpěváků. Ukázky naleznete na stránkách vydavatelství Supraphon.


Alessia Cara - In The Meantime
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: r'n'b / pop

Alessia Cara - In The Meantime
Alessia Cara se vrací po třech letech s novým materiálem, který sesypala na album "In The Meantime", a ke svým fanouškům byla opravdu štědrá. Připravila pro ně hned dvacítku skladeb, v nichž vedle popu a r'n'b uslyšíte také fragmenty jazzu, bossa novy, taneční hudby, folku a indie. Svůj vliv na to může mít například i poměrně pestrý producentský tým postavený na dvojici Jon Levine - Mike Wise. K nim dále přibyli Joel Little, Greg Kurstin, Billboard, Doc McKinney, Don Mills, Boi 1da, Salaam Remi nebo Jason Evigan. Jak se jim to povedlo smíchat dohromady, zjistíte na YouTube kanadské zpěvačky.


Michal Horák - Michalbum (Supraphon)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: folk pop

Michal Horák - Michalbum
Zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista Michal Horák navazuje na debut "Michalovo cédéčko" z roku 2019 očekávaným druhým albem "Michalbum" a čtrnácti songy, jimiž bavil fanoušky již během dlouhého lockdownu. K tomu si pozval i řadu spřízněných umělců, mezi které patří Berenika Suchánková, Tereza Balonová, Vendula Příhodová a v bonusové písni "Prsa" také Pavel Čadek. Neztrácí v nich nic ze své sympatické civilnosti a svého umu s lehkostí a vtipnou nadsázkou glosovat každodennost, ani situačního humoru a jisté bezstarostnosti. Jak uslyšíte v ukázkách na stránkách vydavatelství Supraphonu, hudebně se pohybuje na pomezí folku a popu.


Tip týdne

Sufjan Stevens & Angelo De Augustine - A Beginner's Mind
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: indie folk

Sufjan Stevens & Angelo De Augustine - A Beginner's Mind
Slavný citát hovoří o tom, že psát o hudbě je jako tancovat o architektuře. Ale co takhle zpívat o filmech? Na tuhle otázku zkusila najít odpověď dvojice amerických písničkářů Sufjan Stevens a Angelo De Augustine. Zhlédli společně hromádku filmů (často hororů) a na základě pocitů, které v nich sledování zanechalo, napsali čtrnáct songů, které nyní vydávají pod názvem "A Beginner's Mind". Jak zní hudba stvořená po zhlédnutí klasik jako "Věc" nebo "Mlčení jehňátek", můžete zkoumat na bandcampu.


Angels & Airwaves - Lifeforms
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock / post-punk

Angels & Airwaves - Lifeforms
"Lifeforms" je šesté řadové album americké alternativní rockové skupiny Angels & Airwaves. Novinka představuje nejdelší mezeru mezi deskami po "The Dream Walker" z roku 2014. Je to také první studiovka s basistou Mattem Rubanem, který v roce 2019 nahradil Matta Wachtera, a zároveň představuje návrat kytaristy Davida Kennedyho, který se naposledy objevil v roce 2011. Z desítky nových tracků čiší touha vrátit se ke dřívějšímu zvuku kapely a zároveň začlenit prvky punk rocku a post hardcoru. Posoudit můžete na YouTube profilu formace.


Cold War Kids - New Age Norms 3
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Cold War Kids - New Age Norms 3
Američtí nezávislí rockeři z Long Beach Cold War Kids právě servírují třetí pokračování série s názvem "New Age Norms", kterou započali rokem 2019. Kapela na trojce pokračuje v zajetých vzorcích, které však posouvá dále. Muzikanti se snaží otevřít i tajemné dveře a zkoušejí, kam až lze ve své tvorbě zajít. Jak se kolekce povedla, můžete zkoumat na jejich YouTube profilu .


Mandoki Soulmates - Utopia For Realists: Hungarian Pictures
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: progresivní rock

Mandoki Soulmates - Utopia For Realists: Hungarian Pictures
Proslulý hudebník, skladatel a producent Leslie Mándoki oznámil rozšířené vydání alba "Utopia For Realists" svého posledního projektu Mandoki Soulmates, tentokráte s podtitulem "Hungarian Pictures". Spolu s původní remixovanou a remasterovanou hudbou vyjde i zcela nové audiovizuální album na Blu-ray, které kombinuje záznam koncertního filmu ke třicátému výročí pádu Berlínské zdi s působivou filmovou realizací jednotlivých hudebních epizod. Poskytuje také exkluzivní pohledy do zákulisí produkce. Na nahrávce se podílela řada hostů, například Ian Anderson (Jethro Tull), Jack Bruce (Cream), Nick van Eede (Cutting Crew), Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band), Bobby Kimball (Toto), David Clayton-Thomas (Blood, Sweat and Tears), John Helliwell (Supertramp), Al di Meola, Mike Stern, Randy Brecker, Till Brönner, Bill Evans, Cory Henry, Richard Bona, Tony Carey (Ritchie Blackmores Rainbow) či Jesse Siebenberg (Supertramp). Album bude vydáno také jako 2LP + CD. Ukázky naleznete na YouTube.


Různí - I'll Be Your Mirror: A Tribute To The Velvet Underground & Nico
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Různí - I'll Be Your Mirror: A Tribute To The Velvet Underground & Nico
Proslulému banánovému albu Velvet Underground & Nico vzdávají nyní hold takové veličiny jako Michael Stipe, Iggy Pop, Sharon Van Etten, Courtney Barnett a další. Na kolekci s názvem "I'll Be Your Mirror: A Tribute To The Velvet Underground & Nico" po svém interpretují jednotlivé skladby ikonické prvotiny, která položila základy pro veškerou undergroundovou a alternativní hudbu. Pokud máte chuť se vrátit do onoho oparem zahaleného, místy psychedelického opojení, jistě si přijdete na své. Ukázky najdete na stránkách Suprophonline.cz.


X Ambassadors - The Beautiful Liar
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: rock

X Ambassadors - The Beautiful Liar
Multiplatinou ocěněná rocková skupina X Ambassadors vydala své v pořadí třetí studiové album "The Beautiful Liar". Nahrávka je věnována vzpomínkám na dětství, kdy bratři Sam Nelsona Casey Harrisovi poslouchali z magnetických pásků příběhy, které vyprávěli o superhrdinech a spících fantastických říších. K posluchačům se tak dostávají zhudebněné komiksy, které jsou vyprávěny nejen epickými texty zrcadlícím dětské vzpomínky, ale i sofistikovanými audio mezihrami, jenž ženou zápletku celé kompozice vpřed. Zaposlouchat se můžete na YouTube profilu formace.


EP

  • Ringo Starr - Change The World
    Bubeník legendárních The Beatles se připomíná čtveřicí nových písniček, kterému pomáhali skládat Linda Perry, Steve Lukather, Bruce Sugar a Joseph Williams a většina z nich se podílela i na nahrávání. Poměrně nečekaným hostem je pak jazzman Trombone Shorty. Titulní píseň sdílí na svém YouTube profilu.
  • Walk Off The Earth - Romeo Eats Vol. 1
    Kanadská indie popová skupina se spojila s pořadem "Romeo Eats" pro děti a v sedmi písničkách nejmladší generaci představují stejný počet potravin. Dostalo se na sushi, kakao, avokádo, dragonfruit nebo také pitayu, mango, ovoce durian a graviolu. Jak v cizině dělají hudbu pro děti, zjistíte na YouTube formace.
  • Men Without Hats - Again (Part 1)
    Kanadská formace kombinující new wave a synth pop se po svém návratu v roce 2010 konečně hlásí i s novým materiálem. V prvním díle nahrála celkem pět songů, z nichž čtyři pochází z repertoáru Rolling Stones, Davida Bowieho, Lou Reeda a The Tragically Hip.
  • Clarence Clarity - Vanishing Act I : No Nouns
    Anglický glitch popový hudebník a producent, jehož služeb využili například FOE, Dorian Electra a Rina Sawayama, začal připravovat své čtvrté studiové album a jeho první část v podobě pětice písniček včetně jedné s twst představuje na svém YouTube.

Dále stojí za pozornost:
Anna B Savage - These Dreams: čtveřice skladeb alternativní písničkářkybandcamp
Eves Karydas - Reruns: návrat australské popové zpěvačky po třech letechYouTube
Orbit Culture - Shaman: švédští metalisté a jejich třetí EPYouTube


Third Eye Blind - Our Bande Apart
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Third Eye Blind - Our Bande Apart
Americká alternativně rocková formace Third Eye Blind se nyní rozhodla oslovit své fanoušky ve velkém stylu. Vedle temperamentní novinky "Our Bande Apart" vyslala do světa také doprovodný dokument zaznamenávající přípravy alba "How We Hold Each Other Right Now: The Making Of Our Bande Apart". Dle dosavadních reakcí si kapela touto deskou zajistila silný návrat na hudební scénu. Ukázku v podobě kousku "Again" najdete na YouTube.com.


Tremonti - Marching In Time
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: hard rock

Tremonti - Marching In Time
Světově uznávaný kytarista Mark Tremonti, kterého můžete znát i díky kapelám jako Alter Bridge nebo Creed, vydává v rámci svého sólového projektu páté studiové album "Marching In Time". Hudebník se na nové desce opět projevil jako zkušený vypravěč koncepčních příběhů a pro posluchače připravil dvanáct nových studiových skladeb. Jejich produkci obstaral Michael Baskette, se kterým Tremonti spolupracuje od roku 2007.


Vladivojna La Chia - Tam v hluboké tmě tepe a září
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní pop

Vladivojna La Chia - Tam v hluboké tmě tepe a září
Zpěvačka, skladatelka, textařka a výtvarnice Vladivojna La Chia vydává své již páté autorské album. Nová sólová obstála do vínku název "Tam v hluboké tmě tepe a září". Písně vznikaly v domácím studiu Mrtvola samotné autorky a ve středověkém sklepení Domu U Kamenného zvonu. Vzniklo zde velké šest skladeb, do kterých se - dle slov autorky - vloudila erotika a ze sklepů tam prosákla i mystika. Oproti předchozí nahrávce "Hrdinové naší doby", která vznikala za mohutného doprovodu několikačlenné kapely, je to velký rozdíl.


Manu Delago - Environ Me
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: experimental / electronica / ambient / neoklasická hudba

Manu Delago - Environ Me
Uznávaný hráč na hang Manu Delago si pro letošní rok připravil speciální audiovizuální dílo. Tucet kompozic kloubí ambient s neoklasickou hudbou. Hang a další perkusivní nástroje se potkávají s elektronickými beaty a také - jak lze hádat z názvu - se zvuky přírody a dalších prostředí. A ke každé skladbě by měl vzniknout i videoklip. Do kousku "Interference", na který se můžete podívat na YouTube, tento rodák z Rakouska žijící v Londýně zapojil třeba i sloupy elektrického vedení.


RaeLynn - Baytown
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: country pop

RaeLynn - Baytown
RaeLynn navazuje na loňské EP "Baytown" stejnojmenným albem, na němž rozšířila původní šestici songů na celkem čtrnáct písní. Vzhledem k tomu, že před časem podepsala nahrávací smlouvu s labelem dua Florida Georgia Line Round Here Records, není překvapením, že jeho členy najdeme mezi spoluautory a jejich dlouholetý spolupracovník Corey Crowder album produkoval. Všechny písničky si nicméně zpěvačka i přes mateřství složila sama a mezi dalšími spoluautory nalezneme lidi jako Emily Weisband, Joshua Kerr, Brett James, Kane Brown, Rhett Atkins nebo Jimmy Robbins. Rodačku z Texasu ve dvou písničkách doplnili Mitchell Tenpenny a také Blake Shelton, který ji před devíti lety "vyhodil" z druhé řady amerického The Voice. Vydáním desky žije autorčino YouTube.


Různí - Dear Evan Hansen (Original Motion Picture Soundtrack)
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: muzikál

Různí - Dear Evan Hansen (soundtrack)
Ve Spojených státech vstupuje do kin snímek "Dear Evan Hansen", který je filmovou verzí stejnojmenného muzikálu, který slaví úspěchy na obou březích Atlantiku. K nám se dostane až v listopadu, ale co nás v něm čeká, poodhalí soundtrack. Jak je dobrým zvykem, většinu písniček nazpívali herci - Ben Platt, Amandla Stenberg, Colton Ryan, Nik Dodani, Danny Pino, Amy Adams, Kaitlyn Dever a Julianne Moore. K nim pak přibilo ještě pár songů, o jejichž se postarali už hudebníci jako Sam Smith, Summer Walker, SZA, Carrie Underwood, Dan + Shay, Finneas a Tori Kelly. Ukázky z desky nabízí například Supraphonline.


Theo Croker - Blk2Life A Future Past
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / hip hop

Theo Croker - Blk2Life A Future Past
Americký jazzový experimentátor, trumpetista, skladatel a producent Theo Croker, kterého můžeme znát z nahrávek J. Colea, Commona nebo Dee Dee Bridgewater přichází se svoji novou deskou "Blk2Life A Future Past". V třinácti písničkách přivítal i několik slavných kolegů, jako jsou Wyclef Jean, Ari Lennox, Gary Bartz či Malaya i těch méně známých jako Iman Omari, Kassa Overall a Charlotte Dos Santos. Výsledek sdílí na svém YouTube.


G-Eazy - These Things Happen Too
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní hip hop

G-Eazy - These Things Happen Too
Kdo zná kariéru amerického rappera Geralda Earla Gilluma, který si říká G-Eazy, bude mu jasné, že se svoji šestou deskou "These Things Happen Too" vrací ke svému třetímu albu z roku 2014. Ačkoli jsme poslední desku od něj slyšeli loni, dokázal během této krátké doby nasbírat devatenáct písniček pro standardní verzi a dokonce ještě o deset více v případě deluxe edice. Produkčně se na nich podílel Dakari, Hitmaka, Hit-Boy, Christoph Andersson, Cole M.G.N. a další. Nechybí pochopitelně ani spoustu hostů, kterými byli Lil Wayne, YG, Goody Grace, E-40, DaBoii, ShooterGang Kony, Demi Lovato, Marc E. Bassy, Ty Dolla Sign, Kossisko, Matt Shultz a Anthony Hamilton v případě standardní verze a Tay Keith, EST Gee, Tory Lanez, Tyga, Chris Brown, Mark Morrison, Jack Harlow, Blackbear a Ant Clemons v případě deluxe edice. Vydáním žije G-Eazyho YouTube kanál.


Esperanza Spalding - Songwrights Apothecary Lab
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní jazz

Esperanza Spalding - Songwrights Apothecary Lab
Esperanza Spalding si za své album z roku 2018 "12 Little Spells" odnesla Grammy v kategorii Nejlepší vokální jazzové album, ovšem její nové album "Songwrights Apothecary Lab" je zcela odlišné. Vychází totiž z její spolupráce s Harvardskou univerzitou a přináší třináct skladeb, které jsou složené speciálně pro léčení lidí. Vedle ní samotné se na nich podílel také Raphael Saadiq, Corey King a Phoelix. Lepší představu o celém konceptu a jeho pozadí si uděláte na speciálních stránkách projektu, který zaštiťuje legendární saxofonista Wayne Shorter.


Mickey Guyton - Remember Her Name
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: country / country pop

Mickey Guyton - Remember Her Name
Mickey Guyton jsme vám poprvé představili vloni s ípíčkem "Bridges". Jednou z písniček, které na něm představila byla i "Black Like Me", díky níž se stala první černoškou, která byla nominovaná na Grammy v kategorii Nejlepší sólový countryový výkon. Nyní ale přichází již s plnohodnotným debutem "Remember Her Name", jehož název, respektive titulní písnička, je věnovaná Breonně Taylor zastřelené při policejním zásahu v Louisville, Kentucky. Vedle ní mezi šestnáct dalších skladeb zařadila i vlastní verzi "If I Were A Boy" Beyoncé. Album produkovali například Nathan Chapman, David Kalmusky nebo Jimmy Robbins, tedy pánové, kteří stojí za alby Taylor Swift, Maren Morris, Martiny McBride, RaeLynn, Shawna Mendese či Meghan Trainor. Výsledek je ke slyšení na YouTube.


Brittany Howard - Jaime Reimagined
web / facebook / Deezer / psali jsme
žánr: soul / blues rock

Brittany Howard - Jaime Reimagined
Jsou to zhruba dva roky, co členka Alabama Shakes Brittany Howard vydala svoji sólovou desku "Jaime" a v následujících dvou rocích si za ni vysloužila celkem sedm nominací na Grammy. Proměnila pouze jednu za "Stay High" v kategorii Nejlepší rocková skladba, nicméně i to stačilo k tomu, že se ji rozhodla připomenout znovu ve zcela nové podobě. O ni se postarali její kolegové různých žánrů jako Michael Kiwanuka, Earthgang, Childish Gambino, Little Dragon, Bon Iver, Badbadnotgood, Gritty, J Most, Fred Again, 9th Wonder, Jungle a Laura Mvula. Co s jednotlivými písničkami vyvedli, zjistíte na YouTube hudebnice.


V krátkosti

  • Absolutely Free - Aftertouch
    Absolutely Free si vypěstovali během svého působení na hudební scéně pověst neortodoxního přístupu k pojímání i hraní hudby. Debut tohoto torontského psychedelického popového tria nominovaný na Polaris Music Prize byl po vydání v roce 2014 oslavován jako úchvatně krásný. Nyní kapela vydává své očekávané druhé album s názvem "Aftertouch", jemuž předcházel promo klip "How To Paint Clouds". Zaposlouchat se můžete na YouTube .
  • Grinder Blues - El Dos
    Grinder Blues je bluesrocková superskupina jenž se skládá z legendárního baskytaristy King's X dUg Pinnicka a bratrů Scota Little na bicí a Jabo Bihlmana na kytaru. "El Dos" bylo nahráno živě v Palms Studio v Las Vegas s producentem Milesem Fulwiderem, který byl nedílnou součástí projektu. TUto novinku si může vychutnat na jejich YouTube .
  • Jesse Malin - Sad And Beautiful World
    Nahrávka Jesse Malina "Sad And Beautiful World" vydaná u Wicked Cool Records navazuje na "Sunset Kids" z roku 2019. Znovu se jeho tvorba opírá o spolupráci s Lucindou Williams a Tomem Overbym. Malin psal a nahrával album během pandemie. To je rozděleno do dvou částí, z nichž ta první je opřená o klasické amerikány a ta druhá je založená na říznějším rocku. Vše najdete na Jesseho YouTube profilu .
  • Public Service Broadcasting - Bright Magic
    Public Service Broadcasting vydává své čtvrté album "Bright Magic" prostřednictvím Play It Again Sam. Nahrávka se skládá ze tří částí ("Building A City" /"Building A Myth" / "Bright Magic"), je to zatím jejich nejambicióznější počin. V jedné části obsahuje vokály vůdce Einstürzende Neubauten Blixy Bargeld. Zaposlouchat se do tohoto projektu můžete na YouTube .
  • Badflower - This Is How The World Ends
    Americká rocková formace Badflower servíruje svým fanouškům druhé studiové album. Nahrávka nese titul "This Is How The World Ends" a obsahuje celkem třináct skladeb. Osazenstvo kapely nyní vzalo produkci kompletně do svých rukou a v tématech nových písní se dotýkají depresí, izolace a smutku. Deska totiž vznikala během karantén a izolací, a proto je ovlivněna právě takovými tématy.
  • Des Rocs - A Real Good Person In A Real Bad Place
    Des Rocs nyní platí za vycházející hvězdu, Zpěvák a skladatel vydává po několikaleté přípravě své debutové album. Na desce "A Real Good Person In A Real Bad Place" se snoubí starý dobrý rock, soul s trochou toho blues. Velmi jemně prosakují v nových skladbách i moderní styly, a právě díky umělcům jako je Des Rocs si můžeme připomenout, že rock skutečně není jen pro starší generaci.
  • Drott - Orcus
    Drott se jako nová norská formace řadí k zástupcům metalové world music. Že jste o takovém žánru ještě neslyšeli? Právě kapela Drott by mohla být jeho hlavním představitelem, protože jednotliví hudebníci mají skutečně pestré hudební pozadí. Kapelu totiž tvoří Arve Isdal z Eslaved, Ivan Thormodsaeter z Ulver a Matias Monsen. Právě tito hudebníci mají bohaté zkušenosti se žánry od metalu přes jazz k vážné hudbě. Jejich desku najdete pod titulem "Orcus" a čítá celkem deset skladeb.
  • Rivers of Nihil - The Work
    Pennsylvánská formace Rivers of Nihil přichystala pro své příznivce čtvrtou studiovou nahrávku. Jak už jsme si u této formace mohli zvyknout, žánrově zařadit jejich tvorbu bývá někdy zhola nemožné. Nová deska "The Work" není výjimkou - saxofon je zpátky! Album čítá na jedenáct nových písní a jednuý z nich "Clean" můžete znát i z rádií.
  • Vangelis - Juno To Jupiter
    Řecký hudební skladatel sice aktuálně neplní rádiový éter jako v devadesátých letech, ale stále skládá hudbu, což dokládá jeho letošní vesmírný epos zahrnující čtrnáct skladeb s tematikou letu sondy Juno k orbitě Jupitera. Hudbu opět využila i NASA a celý projekt má i svůj speciální web.
  • The Connells - Steadman’s Wake
    Americká kapela, která se před čtvrt stoletím zapsala do evropské hudební historie megahitem "'74-'75", se po neskutečných dvaceti letech vrací na scénu. Pro své deváté album v pořadí přichystala jedenáct písniček, jejichž produkci si vzal na starost John Plymale (Bustello, The Pressure Boys, The Sex Police). Že se styl kapely příliš nezměnil, zjistíte na jejich YouTube.
  • Boys Noize - +/- (Polarity)
    Německý DJ a producent, který spolupracoval s Depeche Mode, Daft Punk či The Chemical Brothers připravil pro své nové album celkem patnáct skladeb a jak zjistíte na jeho YouTube, přizval si do nich interprety jako Rico Nasty, Ghost Culture, Abra, Jake Shears, Corbin, Tommy Cash, Kelsey Lu nebo Chilly Gonzales.
  • YoungBoy Never Broke Again - Sincerely, Kentrell
    Americký rapper toho od svého druhého alba vydaného před rokem stihnul poměrně dost - dva mixtapey, dvě děti, dvě ceny a také dvě zatčení. Přesto mu zbyl čas k nahrání jednadvaceti skladeb a to dokonce i v instrumentálních verzích. Ke slyšení jsou na jeho YouTube.
  • NAO - And Then Life Was Beautiful
    Své třetí album vydává anglická soulová zpěvačka, která si za předchůdce odnesla nominaci na Grammy a Mercury Prize. Produkce třinácti songů se ujali Grades, Loxe, George Moore, Sarz a Stint a jak zjistíte na jejím YouTube, zahostovali s v nich například Lucky Daye nebo Lianne La Havas.
  • Ondřej Brousek - Deníček moderního fotra (soundtrack)
    Hudbu k české komedii na motivy knížky Dominika Landsmana dostal na starosti Ondřej Brousek a jeho skladby včetně dvou, v nichž si vypůjčil skladby Vivaldiho a Mozarta, posléze nahrál Epoque Quartet pod taktovkou Jana Kučery. Jejich ukázky nabízí Supraphonline.
  • Anthony Hamilton - Love Is The New Black
    Americký hudební skladatel a zpěvák se připomíná po pěti letech novým albem, které produkovali Jermaine Dupri, Bink!, Manuel Seal, Cardiak nebo 9th Wonder. Mezi hosty pak nalezneme jména jako Rick Ross, Lil Jon a Jennifer Hudson. Ukázky zní na jeho YouTube.
  • Arturo O'Farrill - ...Dreaming In Lions...
    Mexický jazzový klavírista a několikanásobný držitel Grammy aktuálně působí společně s The Afro Latin Jazz Ensemble a s tímto uskupením natočil i převážnou část třinácti skladeb nové desky, jejichž je autorem. Uslyšíte je například na jeho YouTube.
  • Billy Strings - Renewal
    Přesně dva roky po albu "Home", s nímž poprvé americký kytarista, banjista, mandolinista a zpěvák vyšplhal na vrchol amerického bluegrassového žebříčku a získal za něj i Grammy, vydává jeho nástupce a zda zažije podobný úspěch i s šestnáctkou novinek, zkoumejte na hudebníkově YouTube.
  • Macie Stewart - Mouth Full Of Glass
    Někam na pomezí EP a minialba zařadila svoji druhou sólovku členka rockového dua Ohmme, dříve se nazývající Homme. V osmi písních, které uslyšíte na jejím bandcampu, nakombinovala avantgardní folk, experimentální pop a indie rock.
  • Maja Francis - A Pink Soft Mess
    Švédská hudebnice známá ze spolupráce s First Aid Kit představuje po několika EP a singlech svoje plnohodnotné debutové album. Jak si můžete ověřit na jejím YouTube, pojala je ve folkovo-popovém duchu.
  • Shakka - Road Trip To Venus
    Své první EP vydal anglický zpěvák kombinující soul, hip hop, r'n'b a indie v roce 2009 a do této doby k nim přidal další tři. Nyní nastal čas na klasický debut, kterému společně s producenty jako Mojam, Al Shux, Komenz, Banx a Ranx nachystal celkem devatenáct skladeb. Seznámit se můžete na YouTube.
  • SOJA - Beauty In The Silence
    Americká reggae kapela z Virginie oslaví příští rok pětadvacet let své existence a malou oslavu si už připravila letos s devátou deskou, pro jejíž nahrání si přizvali řadu hostů, jako jsou Common Kingz, Ali Campbell, Eric Swanson, Dirty Heads, Stick Figure, Trevor Young, Mihali, Slightly Stoopid, J Boog, Collie Buddz nebo Eli Mac. Ukázky zní na jejich YouTube.
  • William Shatner - Bill
    Hvězda Star Treku na svém letošním albu přivítal řadu slavných hostů, jako jsou Joe Walsh, Joe Jonas, Brad Paisley, Robert Randolph, Dave Koz nebo Daniel Miller. Pestrobarevnou mozaiku představuje, na svém YouTube.
  • Amon Tobin - How Do You Live
    Brazilský hudebník a DJ pro své nové album nahrál celkem deset skladeb a jak zjistíte na jeho bandcampu, míchal v nich stylový koktejl z IDM , downtempa, experimentální elektroniky, ambientu i experimentálního popu.
  • Christopher Paul Stelling - Forgiving It All
    Americký folkový písničkář navazuje na své loňské album kolekcí deseti nových písniček, které ovlivnil také gospel. První ochutnávky sdílí na svém bandcampu.
  • Ivo Kahánek - Dvořák: Kompletní klavírní dílo (Supraphon)
    Oceňovaný český klavírista se rozhodl na čtyřech discích zmapovat klavírní dílo Antonína Dvořáka a to včetně dosud nikdy nenahraných skladeb. Podrobnější informace a ukázky všech skladeb, naleznete na stránkách Supraphonu.
  • Wrabel - These Words Are All For You
    Hudebník, jehož písničky zpívají například Pink, Kesha, Louis The Child, Kygo, Marshmello či Backstreet Boys, se po čtyřech EP a jednom živáku představuje také plnohodnotným debutem. Jedenáct písniček mu produkoval Stint a dvěma hosty jsou Duncan Laurence a Madi Diaz. Jejich představení najdete na jeho YouTube.
  • Joanne Shaw Taylor - The Blues Album
    Anglickou bluesovou kytaristku a hudebnici objevil v šestnácti letech Dave Stewart a nyní, o dvacet let později, ji na nové desce hostuje Joe Bonamassa a Mike Farris. Něco málo z ní odhaluje na svém YouTube.


Dále stojí za pozornost

Japanese Breakfast - Sable (soundtrack): filmová hudba od korejsko-amerických indie rockerůYouTube
Mathias Eick - When We Leave: nová sólovka někdejšího člena Jaga Jazzistweb
A Pale Horse Named Death - Infernum In Terra:čtvrté album doom metalové kapely bubeníka Type O Negativebandcamp
Balsam Range - Moxie And Mettle:bluegrassová pětice ze Severní Karolinyweb
Film School - We Weren't Here: novinka kalifornských indie rockerů bandcamp
Itzy - Crazy In Love:debut k-popového girlbanduYouTube
Mac McCaughan - The Sound Of Yourself: nová sólovka frontmana Superchunkbandcamp
Signs Of The Swarm - Absolvere: čtvrtá deska americké deathcoreové formaceYouTube
The Greeting Committee - Dandelion: druhá deska americké indie popové skupinyYouTube
The Ophelias - Crocus:třetí deska ženské formace z Ohiabandcamp
Yang Yoseob - Chocolate Box: debut jihokorejského r'n'b zpěvákaYouTube


Dále vychází:

99 Neighbors - Wherever You’re Going I Hope It’s Great
A Ritual Sea - A Ritual Sea
Ada Lea - One Hand On The Steering Wheel The Other Sewing A Garden
Adrianne Duncan - Gemini
Alien Weaponry - Tangaroa
Alister Fawnwoda, Suzanne Ciani, And Greg Leisz - Milan
Andrew Brooks - East
Andy Mineo - Never Land Ii
Angus Gill - The Scrapbook
Ashley Shadow - Only The End
Balsam Range - Moxie And Mettle
Beatrice Rana - Chopin - Études Op. 25 - 4 Scherzi
Ben Böhmer - Begin Again
Blu - The Color Blu(E)
Broken Baby - Late Stage Optimism
Bummer - Dead Horse
Burnt Sugar The Arkestra Chamber - Angels Over Oakanda
Caleb Landry Jones - Gadzooks Vol. 1
Camille Peruto - Perfect Vision
Carrie Underwood - My Gift (Special Edition)
Cognizance - Upheaval
Concrete - Ethereal Atrocities
Conditioner - Conditioner
Cripta Blue - Cripta Blue
Cuneiform - Reverse
D Smoke - War & Wonders
Dan Heide - In God’S Country
Dark Redeemer - Into The Deep Black
Dave Okumu - Knopperz
Dayseeker - Sleeptalk (Deluxe)
Don Lets - Late Night Tales Presents Version Excursion
Donald Fagen - The Nightfly Live!
Doro & Warlock - Triumph And Agony Live (Box Set,cd+Brd)
Echt! - Inwane
Elke - No Pain For Us Here
Farer - Monad
Flounder - I’m The Flounder
Forgetting The Memories - Vemod
Frames - Every Room
Global Underground - Global Underground: Adapt #5
Greta Ruth - The Fawn
Grinder Blues - El Dos
Hayden Pedigo - Letting Go
High & Rising - Howl
High Low Duo - Ravel & Bartók
Hiro Kone - Silvercoat The Throng
Houndmouth - Good For You
Howlin May Queen - Tapes From The White Ballroom
I Was Born Twice - Neimza
Invaderband - Peter Gabriel
Invent Animate - The Sun Sleeps, As If It Never Was
Iskandr - Vergezicht
Jeromes Dream - Presents
Joey DeFrancesco - More Music
Joey Purp - Uplate
John Sebastian & Arlen Roth - John Sebastian And Arlen Roth Explore The Spoonful Songbook
Johnny Cash - Bear's Sonic Journals: Live At The Carousel Ballroom, April 24, 1968
Joyer - Perfect Gray
Judas Knife - Death Is The Thing With Feathers
Kari Faux - Lowkey Superstar (Deluxe)
Kidd G - Down Home Boy
Kondi Band - We Famous
Lakeyah & DJ Drama - My Time (Gangsta Grillz: Special Edition)
Landon Wordswell & The Don Avelar - Taffy’S Son
Larry Fleet - Stack Of Records
Lathums - How Beautiful Life Can Be
Lee Hong Ki - Drawing
Leon Creek - Far From Broken
Little Hag - Leash
Llnn - Unmaker
Loreena Mckennitt - The Visit: The Definitive Edition
Lou Hayter - Private Sunshine
Lucy Tatt - Provenance
Luke James & Nu Deco Ensemble - A Live Sensation
Lyra Pramuk - Delta
Magic Roundabout - Up
Malevolent Creation - Total Death Live!
Mandragora Scream - Nothing But The Best
Marcus Atom - Love Vs. War
Mark Bishop - Some Distant Mountain
Mas Aya - Máscaras
Maurice Louca - Saet El-Haaz (The Luck Hour)
Maxshh - Bonus Flowers
Michael James - Shelter In Place
Michael Seyer - A Good Fool
Michael Spyres - Michael Spyres: Baritenor
Moderate Rebels - If You See Something That Doesn’t Look Right / Part 3
Mystery Rose - Socially Distant
Nate Mercereau - Sundays
Natti Natasha - Nattividad
Nefariym - The Eternal
Nina Savary - Next Level Soap Opera
Nominee - Lowlife
Obstruct - Deimos Falling
Olga Kouklaki - Dusty Diamond
One Step Closer - This Place You Know
Paradox - Heresy Ii - End Of A Legend
Pastor T.l. Barrett - I Shall Wear A Crown
Pop. 1280 - Museum On The Horizon
Psycho - Vulture Church
Quicksand - Distant Populations (Physical Release)
Radiant Baby - Pantomime
Rivers Of Nihil - The Work
Rosenblume - Rosenblume
Rough Dreams - Disappear. Reappear.
Ruby Fields - Been Doin’ It For A Bit
Runscarred - The Distant Infinite
Různí - The Best Of Bond... James Bond
Různí - Death Metal Power From Beyond
Různí - Diana: The Musical Original Broadway Cast Recording
Různí - Join The Ritual
Ryan James Brewer - Tender
Sad Park - It’s All Over
Sam Johnson - Along The Dark Edges Of Everything
Sex Pistols - 76-77 (box set)
Shark - A4L
Shortly - Dancer
School Of X - Dancing Through The Void
Signs Of The Swarm - Absolvere
Simo Cell - Yes.DJ
Skepticism - Companion
Sleep Token - This Place Will Become Your Tomb
Spencer Cullum - Spencer Cullum’s Coin Collection
Spirit Bomb - Tight
Stagewar - Danger To Ourselves
Steely Dan - Northeast Corridor: Steely Dan Live!
Stranded - Midnight Sun
Surfbort - Keep On Truckin’
Taranoya - Becoming
Taylor Mccall - Black Powder Soul
Tentation - Le Berceau Des Deux
The Body And Big|Brave - Leaving None But Small Birds
The Bootheels - 1998: The Original Demos
The Franklin Electric - This Time, I See It
The Greeting Committee - Dandelion
The Industry - Sweet Land
The Kernal - Listen To The Blood
The Milk Carton Kids - Prologue (10th Anniversary Edition)
The Muslims - Fuck These Fuckin Fascists
The Reytons - Kids Off The Estate
The Sainte Catherines - Fire Works
The Screaming Wheels - Istramental
The Shivas - Feels So Good // Feels So Bad
The Slang - Divide
The Two Man Travelling Medicine Show - Blindfold
Tom Moran - Roommate Of A Friend Of Mine
Tom Speight - Everything's Waiting For You
Tony Kamel - Back Down Home
Twinkle - A Mi Me Gusta Ser Yo * It’S Ok To Be Me
Unto Others - Strength
Uriah Heep - Choices (6CD Boxset + 6 Artcards)
Velvets - Velvets
Wang Wen - 100,000 Whys
Wayne Snow - Figurine
We Butter The Bread With Butter - Das Album
Westside Gunn - Hitler Wears Hermes 8: Sincerely Adolf (Side B/volume 2)
Wraith - Undo The Chains

Vychází na vinylu:
A Pale Horse Named Death - Infernum In Terra
113 - 113 Degrés
113 - Fout La Merde
Ada Lea - One Hand On The Steering Wheel The Other Sewing A Garden
Agressor - Neverending Destiny (Vinyl Reissue)
Agressor - Towards Beyond (Vinyl Reissue)
Angels & Airwaves - Lifeforms
Aretha Franklin - Aretha
Ashley Shadow - Only The End
Badflower - This Is How The World Ends
Beatrice Rana - Chopin: Études Op. 25 - 4 Scherzi
Billy Strings - Renewal
Black Sabbath - Sabbath Bloody Sabbath
Brittany Howard - Jaime Reimagined [Remix Album - Digital Release]
Bummer - Dead Horse
Caleb Landry Jones - Gadzooks Vol. 1
Cognizance - Upheaval
Cold War Kids - New Age Norms 3
Cute Is What We Aim For - The Same Old Blood Rush
Dave Okumu - Knopperz
DJ Shadow - Endtroducing (25th Anniversary Half Speed Edition)
Doro & Warlock - Triumph And Agony Live
Echt! - Inwane
Ella Fitzgerald & Louis Armstrong - Ella & Louis (Vinyl Reissue)
Ella Fitzgerald & Louis Armstrong - Ella & Louis 2 (Vinyl Reissue)
Eric Dolphy - Out To Lunch!
Film School - We Weren’t Here
Grinder Blues - El Dos
Grouplove - Never Trust A Happy Song
Harlej - Hodný holky zlý kluky chtěj
Helloween - Pink Bubbles Go Ape
Herbie Hancock - Maiden Voyage
Hiro Kone - Silvercoat The Throng
Charles Mingus - Mingus Mingus Mingus Mingus Mingus
Charles Mingus - The Black Saint And The Sinner Lady
Iskandr - Vergezicht
Jacques Loussier - Pulsion
Joanne Shaw Taylor - The Blues Album
Joey Defrancesco - More Music
John Sebastian & Arlen Roth - John Sebastian And Arlen Roth Explore The Spoonful Songbook
Judas Knife - Death Is The Thing With Feathers
Kondi Band - We Famous
Lathums - How Beautiful Life Can Be
Llnn - Unmaker
Lou Hayter - Private Sunshine
Lyra Pramuk - Delta
Mac Mccaughan (Of Superchunk) - The Sound Of Yourself
Magic Roundabout - Up
Mandoki Soulmates - Utopia For Realists
Manu Delago - Environ Me
Marianne Faithfull - Vagabond Ways
Marika Gombitová - Zem menom Láska
Mas Aya - Máscaras
Moderate Rebels - If You See Something That Doesn’t Look Right / Part 3
Motorhead - Overnight Sensation
Nao - And Then Life Was Beautiful
Natalie Imbruglia - Firebird
Pastor T.l. Barrett - I Shall Wear A Crown
Pixies - Tromple Le Monde (Vinyl Reissue)
Pop. 1280 - Museum On The Horizon
Poppy - Flux
Public Service Broadcasting - Bright Magic
Rivers Of Nihil - The Work
Robbie Williams - I've Been Expecting You
Robbie Williams - Life Thru A Lens
Různí - I'll Be Your Mirror: A Tribute To The Velvet Underground & Nico
Různí - Relief: A Benefit For The Jazz Foundation Of America’S Musicians’ Emergency Fund
Různí - The Best Of Bond... James Bond
Sad Park - It’s All Over
Saxon - Denim And Leather
Sense Fail - Let It Enfold You (Vinyl Reissue)
Sharon Corr - The Fool & The Scorpion
Sleep Token - This Place Will Become Your Tomb
Soja - Beauty In The Silence
Sonny & The Sunsets - Tomorrow Is Alright (Vinyl Reissue)
Spencer Cullum - Spencer Cullum’s Coin Collection
Steely Dan - Northeast Corridor: Steely Dan Live!
Sufjan Stevens & Angelo De Augustine - A Beginner's Mind
Sweet - Lost Singles
Tentation - Le Berceau Des Deux
The Connells - Steadman’s Wake
The Muslims - Fuck These Fuckin Fascists
The Ophelias - Crocus
The Sainte Catherines - Fire Works
Theo Croker - Blk2Life A Future Past
Third Eye Blind - Our Bande Apart
Times Of Grace - Songs Of Loss And Separation
Tom Speight - Everything's Waiting For You
Tremonti - Marching In Time
Unto Others - Strength
Uriah Heep - Look At Yourself
Vangelis - Juno To Jupiter
Velvets - Velvets
Venom - Welcome To Hell
Vladimír Mišík - Noční obraz
Wang Wen - 100,000 Whys
X Ambassadors - The Beautiful Liar

EP:
Angel Olsen - Aisles (Physical Release)
Aunty Social - It Looks Friendly
Balthazar - Sand Castle Tapes
Basstracks And Tobi - Good Luck For Real / Give It To You Right Back
Bria - Cuntry Covers Vol. 1 (Digital Release)
Call Super - Cherry Drops Pt 1
Cerebellium - Something You Can Say
Crisix - The Pizza
EJ Carey - Outlier
Evil House Party - Grand Theft Auto
Chris Roberts - Lost And Found
Insect Ark - Future Fossils
Jonathan Traylor - I’m Here For You
Luke Wild - Shoebox
L’Freaq - Showgirl
Nox Holloway - If Only The World Didn’T Spin So Much
Orbit Culture - Shaman
Oxymorrons - Mohawks & Durags
Razoreater - Purgatory
Rude - Outer Reaches
Sad Girlz Club - I Think I’M Ready
Sarah Trunzo - Cabin Fever Dream
Shadowstrike - Fables & Folklore
Solarius - Universal Trial
The Electric Mud - Black Wool
The Joy - Amabutho
Wild Story - Into The Wild

Reedice:
Blue Stingrays - Surf-N-Burn
Cyan - For King And Country
Matt Pond Pa - The State Of Gold
Ultrasound - Everything Picture
Worthington - He Was Not A Micromanager


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY