teepee zahřáli u srdíčka - na Radosti je byla radost poslouchat

16.09.2021 18:46 - Hana Bukáčková | foto: Hana Bukáčková

Jeden z posledních teplých večerů sváděl k tomu vyjít na venkovní koncert. Zavítali jsme proto na letní scénu Café V lese - střechu Radost -, kde hráli teepee a předskakoval jim badfocus. Pojítkem obou formací je Prokop Korb, který patří k jedněm z loňských objevů, jehož si všiml například i Jiří Burian.

Live: teepee

místo: Střecha Radost, Praha
datum: 13. září 2021
setlist: Hazel Trees, Around It, No Reason, Fake Applause, Starving Hands, Running Around,Everything I Wanted (cover Billie Eilish), All I Want, Heavenly Gates, Wall, Parallel World, Mirror, Albatross
Fotografie jsou pořízené mobilem, omluvte proto prosím jejich kvalitu - na koncertě jsme neměli profesionálního fotografa.

teepee, Střecha Radost, Praha, 13.9.2021
© Hana Bukáčková
Po roční odmlce teepee zahráli v Praze. Vybrali si stejné místo jako vloni, střechu Radost, která skýtá kouzelný pohled na noční metropoli. Panuje zde rodinné prostředí, které se dokonale hodí k intimní, až introvertní hudbě skupiny. Stejně jako vloni vsadili muzikanti na třináctku, letos termínově o měsíc později - tedy 13. září. Přinesla jim štěstí.

Tuto kapelu sleduju už od roku 2016, kdy jsem ji objevila na United Islands. Tehdy vydala desku "Albatross" a já se do ní zamilovala, ačkoliv nejsem kdovíjakým vyznavačem indie scény. To ještě vystupovala v autorské dvojici Terezy Lavičky-Sladké s Miroslavem Patočkou.

teepee, Střecha Radost, Praha, 13.9.2021
© Hana Bukáčková
teepee následně odjeli v roli předskokanů turné s Emmou Smetanou či Lenny. Od té doby uplynulo hodně vody, vydali EP "Mirrors" a desku "Where the Ocean Breaks", rozrostli se na čtyřčlennou formaci a své tvorbě dali novou dynamiku a perspektivu.

Stojí za to sledovat, jak jim přibývá počet fanoušků - a zejména fanynek orientovaných na stejné pohlaví. Nemyslím to zle, sama mám nespočet takových kamarádů, ale na koncertě to bylo evidentní - působili jako takový magnet na lesbické páry. Není totiž tajemstvím, že Tereza bojuje za práva LGBT+ komunity, a nejspíš i proto tím nenásilně strhává početnou část jejích zástupců.

teepee, Střecha Radost, Praha, 13.9.2021
© Hana Bukáčková
Písně a projev teepee jsou velmi křehké, ve spojení s elektronikou budí zasněné, ale i silné emoce. Návštěvníci bedlivě poslouchali, aniž by hudebníci museli předávat mezi písněmi jakékoliv další promluvy. Hlasy ústřední dvojice tohoto dreampopového projektu spolu krásně korespondují a kooperují.

Kapela by ráda zahrála novinky, ale bohužel je kvůli vytížení ve škole neměla: Prokop odmaturoval, Tonda dokončil bakaláře, Míra dopsal na polském turné diplomku a o týden později dělá státnice. Do playlistu tak muzikanti aspoň zařadili cover od populární Billie Eilish a čerstvé kousky přislíbili na únor příštího roku. Tak nezbývá než čekat...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY