Richard Ashcroft se připomene s akustickou deskou

11.09.2021 18:41 - Dan Hájek | foto: Richard Ashcroft

Jeho zatím poslední řadovka "Natural Rebel" vyšla před téměř třemi roky. Jakmile opadla covidová opatření, začal se Richard Ashcroft zabývat možnostmi, jak nastartovat tvůrčí a koncertní aktivity. Nakonec mu z toho ale vyšla nová nahrávka, na které se spíše ohlíží do minulosti. Na konci října se tak dočkáme desky "Acoustic Hymns Vol. 1", na které tento muzikant připomene nejenom své sólo vavříny, ale i hitovky z dob The Verve. Coby první návnadu vybral nesmrtelnou "Bittersweet Symphony" (k poslechu níže).

Richard vzpomíná, že přípravy tohoto alba mu otevřely nové obzory písní, které napsal před mnoha lety. Hledal a nacházel, jak v nich vykřesat novou energii založenou na akustické formě. Práce na zmíněné "Bittersweet Symphony" byly prý plné emocí, neboť ji vesměs všichni znají do poslední noty.

S produkcí "Acoustic Hymns Vol. 1" autorovi pomohl jeho letitý spolupracovník Chris Potter, ve studiu mu následně byla parťákem jeho doprovodná skupina doplněná o několik hostů. Jedním z nich byl třeba Wil Malone, který rozepsal smyčcové party, které se poté natáčely v Abbey Road Studios. Dále nechyběli Chuck Leavell (dříve spolupracoval s The Rolling Stones, The Allman Brothers), jenž zasedl ke klavíru, Roddy Bloomfield zastřešující dechovou sekci nebo Steve Wyreman s akustickou kytarou. Speciální spojení pak na fanoušky čeká v "C'mon People (We're Making It Now)" - vokálně do ní totiž přispěl Ashcroftův kamarád Liam Gallagher. S ním se prý prvně potkal před více než dvaceti lety a často se spolu bavili o muzice a o nějaké společné aktivitě. Na tu tedy nyní došlo.

Kolekce "Acoustic Hymns Vol. 1" vyjde v pátek 29. října a Richard Ashcroft na ni nachystal těchto dvanáct skladeb: Bittersweet Symphony, A Song for the Lovers, Sonnet, C'mon People (We're Making It Now) (feat. Liam Gallagher), Weeping Willow, Lucky Man, This Thing Called Life, Space & Time, Velvet Morning, Break the Night with Colour, One Day, The Drugs Don't Work. Akustické dílo vyjde v mnoha formátech včetně CD, dvou barevných provedení vinylu nebo na limitované kazetě. Vše lze předobjednat na tomto místě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY