Honza Křížek v novém klipu vyzývá k revoluci

09.09.2021 13:05 - Hana Bukáčková | foto: Jan Nožička

"Je dobrák od kosti, ale je s ním křížek," zpívá Honza Křížek v písni "Revoluce", která ohlašuje jeho druhou sólovou desku (vychází v půlce září) a návrat ke kořenům. Zpěváka můžete znát díky domovské kapele Walk Choc Ice či ze spolupráce s Radimem Hladíkem a dlouholetého hraní v jeho Blue Effectu. A to vše se prý na chystaném albu má odrazit.

V klipu, který se natáčel v Klecanech u Prahy, se představuje jeho znovuobnovená sestava doprovodné skupiny (jako by k sobě stále hledal vhodné muzikanty). Ale moc je nepoznáte - jejich tváře jsou totiž schované pod rouškami. Režie se ujal Michal Jiráň. Rozsáhlý areál s polorozpadlými budovami umocnil atmosféru vnitřního zápasu hlavního protagonisty.

Sám říká: "Revoluce je to nejvýstižnější slovo pro to, čím jsem si za poslední měsíce prošel. Jako člověk, ale i umělec jsem prožil pár zásadních převratů v životě. A myslím, že nejsem sám. Doba, ve které žijeme, a události, které zažíváme, ovlivňují všechny z nás. Ať už je to pandemie, politika, sociální a klimatické změny, ale i psychický dopad toho všeho na nás samotné."

Ústřední tóny našlapaného, progresivního songu by se daly označit jako rapová energická revolta. Je to trochu nezvyk pro všechny, kdo si Honzu Křížka zařadili do vod popovějších hitovek typu "Tsunami" či nostalgicky laděné "Devadesátky", v nichž ukazoval spíše svůj pěvecký um.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY