Miss Petty na EP "Y2GAY" oslavuje zvuk začátku milénia, pomohl jí v tom i Aid Kid

10.08.2021 18:35 - Tisková zpráva | foto: Michal Hancovský

Miss Petty - Y2GAY
© Miss Petty
Jedna z nejznámějších domácích drag queens Miss Petty i nadále zůstává na naší scéně výjimečná tím, že si pro svá vystoupení skládá vlastní hudbu. Na ploše tří skladeb připomíná teatrálnost hudby, která vznikala kolem roku 2005, a osobitějšími texty nás nechává nahlédnout na osobu Davida Daniela, který se pod dragem skrývá.

Název "Y2GAY" odkazuje na estetiku raného milénia, které se říká "Y2K". Při přechodu z roku 1999 do roku 2000 se lidé obávali, že technika změnu data nezvládne a že dojde ke katastrofě. "Můj táta pracuje jako hasič, a pamatuju si, jak ten silvestr s námi nemohl oslavit, protože musel povinně mít službu kvůli zvýšené ostraze, kdyby se opravdu něco stalo," vzpomíná se smíchem Petty.

Nové EP znamenalo pro Miss Petty trochu výzvu. Chce jím ukázat, že dokáže přijít s uceleným konceptem, s čímž se nese i drobná změna zvuku. Odstupuje od tanečních rytmů, stále si ale zachovává chytlavost a osobité frázování. Inspiruje se mainstreamovou hudbou například od Black Eyed Peas, Shakiry či Justina Timberlakea, která se linula z rádií kolem roku 2005, ovšem s moderním kabátkem. I tentokrát si přizvala hosty, do skladby "Masc4Masc" přispěla Tonic a píseň "Klaun" přizdobila Just Karen.

"Baví mě, když se potkávají různé osobnosti a energie lidí, a přesně to chci zachytit na svých písních. Obzvlášť u 'Y2GAY' mám na featuringu svoje drag sestry z Haus of Garbage - snažím se zviditelňovat ostatní performery z lokální drag komunity," přibližuje spolupráce interpretka. O závěrečnou "7AM," zřejmě zatím nejosobnější song Petty, se produkčně postaral talentovaný Aid Kid. A ačkoliv je hudební podklad již několik let starý, skvěle reprezentuje aktuální žánry PC music a hyperpop, které sám David velmi rád poslouchá a jimž se chce přiblížit.

EP "Y2GAY" vyšlo digitálně 30. července 2021 na všech hudebních streamovacích službách.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY