Cradle of Filth oslaví třicet let na scéně studiovkou "Existence Is Futile"

02.08.2021 13:41 - Jiří V. Matýsek | foto: Cradle of Filth

Kapela, které se podařilo dostat symfonický black metal do mainstreamu, milovaní i nenávidění, hudebně i vizuálně opulentní Cradle Of Filth slaví letos třicet let na scéně. A co je ten nejlepší možný dárek? Přece nové album. To se bude jmenovat "Existence Is Futile" a vyjde na labelu Nuclear Blast 22. října. Již zveřejněný tracklist (najdete jej v závěru tohoto článku) slibuje téměř hodinovou, v deluxe a digitální edici dokonce sedmdesátiminutovou stopáž a celkem dvanáct, respektive čtrnáct skladeb.

Cradle Of Filth - Existence Is Futile
© Nuclear Blast
Pro českého posluchače rozhodně není bez zajímavosti, že se na desce podíleli i dva čeští muzikanti, bubeník a klávesák Martin Škaroupka a kytarista Marek Šmerda. Styl nahrávky by měl, podle slov hlavní persony formace Daniho Filthe, připomínat staré studiovky temné kapely. "Masivní refrény a melancholická zpomalení, old-school inspirace z nové vlny britského heavy metalu a divoký a ostrý black metal mezi apokalyptickými groovy." Co se tématu týče, podle frontmana je chystané album o "existenciálním teroru. Hrozbě, která se skrývá ve všem. Konci světa, konci života jednoho člověka. Je tam i trocha naděje".

Na světě je už i epický, pekelný videoklip ke skladbě "Crawling King Chaos", přesně v duchu přepálené estetiky béčkových hororů. Zda se ale alespoň část z této kašírované divadelní hrůzy podaří převést i na koncertní pódia, budeme moci posoudit za rok. Cradle Of Filth jsou totiž jedním z headlinerů odloženého 25. ročníku festivalu Brutal Assault, který se pravidelně koná v pevnosti Josefov u Jaroměře.

Tracklist desky "Existence Is Futile" je následující: The Fate of the World on Our Shoulders, Existential Terror, Necromantic Fantasies, Crawling King Chaos, Here Comes a Candle... (Infernal Lullaby), Black Smoke Curling from the Lips of War, Discourse Between a Man and His Soul, The Dying of the Embers, Ashen Mortality, How Many Tears to Nurture a Rose, Suffer Our Dominion, Us, Dark, Invincible. Bonusy: Sisters of the Mist, Unleash the Hellion.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY