Olivia Rodrigo znovu přebírá vedení v albovém žebříčku, na paty jí šlapou Maniak a DJ Wich

29.07.2021 08:00 - Josef Martínek | foto: Universal Music

Minulý týden jsme v komentáři českých hitparád oslavovali nové vítěze v rádiové i albové části. Tentokrát se do čela vracejí šampioni zpřed dvou týdnů - Coldplay dobývají s hitem "Higher Power" celkově třetí prvenství, Olivia Rodrigo triumfuje s deskou "Sour" dokonce už počtvrté.
Coldplay - Higher Power
© Warner Music
RÁDIA - Miley Cyrus si užila vedení v rádiovém žebříčku jen jediný týden. Nyní se její singl "Angels Like You" znovu přesouvá na stříbrnou příčku. V čele stanuli Coldplay, jejichž "Higher Power" vítězí potřetí z posledních čtyř kol. Kapela kolem Chrise Martina mezitím vydala další ochutnávku z říjnového alba "Music Of The Spheres". Zatímco pilot se nesl v přímočaře popovém duchu, aktuální "Coloratura" se snaží překvapit experimentováním a desetiminutovou délkou.

Svého zatím nejlepšího výsledku se songem "Ještě jednu noc" dosáhla skupina Jelen - stoupá ze čtyřky na bronzový stupínek. Z alba "Věci a sny" se na medailové příčky už zkraje letošního roku podívala i píseň "Jediný, co chci". V éteru tedy oblíbená parta v posledních měsících zažívá doslova žně.

Imagine Dragons si s "Follow You" pohoršili na čtyřku a nově se do top pět probojovali OneRepublic. Pop-rockeři z Colorada ohlašují skladbou "Run" svou pátou studiovku "Human", kterou si budeme moci poslechnout už 27. srpna.

V první desítce najdeme ještě několik čerstvých jmen. Na sedmičku se posunuli Yungblud a Machine Gun Kelly - jejich spolupráce "acting like that" získala k dobru hned čtyřicet míst. Pět týdnů stačilo k proniknutí mezi elitu kapele Mirai, která s "Volám" zakotvila na osmičce. Muzikanti z Frýdku-Místku bodovali ještě minulý týden v top ten s mnohaměsíční stálicí "I přes to všechno" - ta si nyní pohoršila na sedmnáctku, a uvolnila tak cestu novějšímu kousku.

Rychle se na přední pozice vydrápal také Ed Sheeran. Na zrzavého písničkáře nezvykle taneční singl "Bad Habits" si zapisuje číslo deset po pouhých třech týdnech ve vysílání. Zpěvákovým fanouškům jistě neuniklo, že jejich oblíbenec už na pódia nechodí sám - začal totiž vystupovat s kapelou.

O nejlépe umístěnou novinku se postaral projekt britských producentů George Tizzarda a Ricka Parkhouse. Pod hlavičkou Super-Hi spojili síly s další dvojicí Neeka a výsledkem je osmatřicátý nejhranější song "Following The Sun".

Co se nadílky ještě žhavé hudby týče, patřil uplynulý týden k těm bohatším. Jako čtyřicátý odstartoval Justin Wellington, interpret narozený ve státě Papua Nová Guinea, pro nás exotickém místě. "Iko iko" je původně indiánská píseň, kterou Wellington nahrál s reggae dvojicí Small Jam.

Další novinky mají na starosti Sigala a Rita Ora (47. "You For Me"), Robin Schulz a Felix Jaehn (50. "One More Time"), Masked Wolf (53. "Say So") nebo Bastille (57. "Distorted Light Beam"). Z domácích hudebníků vstopili do éteru Jakub Ondra, jehož "Pitstop" začíná na sedmdesáté šesté řádce, a Robin Mood s Evou Burešovou, kteří z devadesáté druhé pozice vzkazují "Jsme jaký jsme".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Coldplay - Higher Power
  2. Miley Cyrus - Angels Like You
  3. Jelen - Ještě jednu noc
  4. Imagine Dragons - Follow You
  5. OneRepublic - Run
  6. O5 a Radeček - Bra3
  7. Yungblud feat. Machine Gun Kelly - acting like that
  8. Mirai - Volám
  9. Marek Ztracený - Moje milá
  10. Ed Sheeran - Bad Habits


Olivia Rodrigo - Sour
© Olivia Rodrigo
ALBA - Po devíti týdnech v pořadí má zatím Olivia Rodrigo vynikající bilanci. Její prvotina "Sour" ještě ani jednou neopustila medailové příčky, přičemž tentokrát počtvrté vítězí. V čele střídá Marpa, jehož sólovka "Backwoods Bred" po minulém startu na jedničce nyní klesá na šestku.

Polepšili si také Maniak a DJ Wich se společným albem "Černej kůň" - z bronzu zamířili na stříbrný post. Velkou odezvu má hlavně klip k tracku "Úžasná pouť internetem" s Mikýřem, který za dva týdny získal téměř půl milionu přehrání na YouTube. Na paškál si v něm Maniak bere například Bohuše Matuše, Richarda Krajča, Kapitána Dema nebo influencery.

Måneskin se po minulé čtyřce vyšvihli zpět na stupně vítězů. Jejich druhou řadovku "Teatro d'Ira - Vol. I" obsahující několik hitů evropských žebříčků jsme dokonce na musicserveru vyhlásili albem týdne.

Propadem Marpa získali po jedné příčce k dobru také čtvrtý Robin Zoot ("Robby Trouble") a pátý Viktor Sheen ("Barvy"). Top desítka už na dalších místech nenabízí žádná překvapení, drží se v ní stále stejní hudebníci. Nejstarší nahrávkou v ní zůstává Sheenův "Černobílej svět" z roku 2019, The Weeknd a Dua Lipa pak své tituly "After Hours" a "Future Nostalgia" vydali v březnu 2020.

Do horní poloviny stomístného žebříčku se vměstnala jen jediná novinka - Powerwolf se s osmou studiovkou "Call Of The Wild" objevili na třiadvacátém řádku. Pokud to vrchnost dovolí, už 17. října zahrají němečtí metalisté v pražské Tipsport areně.

Třiašedesáté místo přisoudili posluchači mezinárodní vokální skupině Il Divo s deskou "For Once In My Life: A Celebration Of Motown". Číslo sedmdesát čtyři potěší milovníky klasiky - v držení ho má Sukovo trio s nahrávkou "Beethoven: Kompletní klavírní tria". Devadesátou druhou příčku obsadila rocková babička Tina Turner s remasterovanou verzí "Foreign Affair" z roku 1989.

Top 10 - alba:
  1. Olivia Rodrigo - Sour
  2. Maniak & DJ Wich - Černej kůň
  3. Måneskin - Teatro d'Ira - Vol. I
  4. Robin Zoot - Robby Trouble
  5. Viktor Sheen - Barvy
  6. Marpo - Backwoods Bred
  7. Viktor Sheen - Černobílej svět
  8. The Weeknd - After Hours
  9. Ca$hanova Bulhar - Romeo
  10. Dua Lipa - Future Nostalgia

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 29. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY