Mňága a Žďorp na lodi? Takže dobrý, jak jinak!

26.06.2021 12:25 - Hana Bukáčková | foto: Veronika Pevná

Formace Mňága a Žďorp byla dalším účinkujícím série koncertů Vzhůru na palubu. Ve středu opět do posledního místa zaplnila obě naplánovaná vystoupení, a zopakovala si tak loňskou účast. Hrálo se a skákalo, až se loď prohýbala. Kdo nepřišel, prohloupil, tahle nestárnoucí parta odehrála skvělý set.

Live: Mňága a Žďorp

místo: loď Odra, Praha
datum: 23. června 2021
setlist: Písnička pro tebe, Hodinový hotel, Co bude pak, Rajčata a růže, Rodné lány, Goin' Blind, Matahari, Vteřiny věčnosti, Panenky, I cesta může být cíl, Ve 4 ráno, Nagasaki Hirošima, Fantazie pro němou lyru, Za teplých letních nocí, Den, kdy v Brně hrála ABBA, Takže dobrý, Dutý ale free, Měsíc, Spaste svoje duše, Nejlíp jim bylo, Made in Valmez, Ne, teď ne!, Chtít chytit vítr, Salám Banán

Fotografie pocházejí z večerního koncertu.

Mňága a Ždorp, loď Odra, Praha, 23.6.2021
© Veronika Pevná
Mňága a Žďorp byla jediná pilná skupina, která po celou dobu pandemie nelenila - streamovala pravidelně jak o život a přicházela vždy s novým konceptem, za což jí patří velký dík. Bez muzikantů z Valmezu by tato doba byla méně stravitelnější pro obě strany - jak pro ně, tak pro fanoušky, kteří mohli svoje miláčky sledovat aspoň prostřednictvím obrazovek.

Naštěstí jsou tyto časy alespoň na chvíli pryč, a my se můžeme těšit ze živého hraní. Vyprahlost a absence vzájemného kontaktu byly cítit jak na pódiu, tak pod ním.

Mňága a Ždorp, loď Odra, Praha, 23.6.2021
© Veronika Pevná
Skupině se natolik líbily loňské koncerty na lodi, že si je pro letošek zopakovala (možná z toho udělá i do budoucna tradici, covid necovid, jak prozradil zpěvák během hraní). Vyjíždělo se opět z Rašínova nábřeží. Já jsem se účastnila odpoledního setu, poté jsem běžela na křest EP "BRA3" kapely O5 a Radeček.

Vzpomínám si, jak nás loni několik opozdilců dohánělo na malé pronajaté lodi, aby se mohli nalodit během plavby, a nepřišli tak o koncert. Tentokrát se obdobné vzrůšo nedělo, ale i tak bylo zážitků plno.

Mňága a Ždorp, loď Odra, Praha, 23.6.2021
© Veronika Pevná
Formace v čele s Petrem Fialou neponechala nic náhodě a připravila playlist napěchovaný nejenom kultovními hity, ale i několika staršími kousky včetně songů "Takže dobrý" či "Fantazie pro němou lyru", které žily nějaký čas ve stínu slavnějších věcí, těch, které Mňága prostě a jednoduše musí zahrát.

Setlist ovšem nezačal tradičním "Hodinovým hotelem", ale Písničkou pro tebe". Co skladba, to hit, který publikum řádně odměňovalo potleskem. Zpívalo se, skákalo se, až se loď natřásala. Po "Rodných lánech" se frontman svěřil, že si tajně přál, aby se během tohoto songu loď víc rozjela. Což se stalo, až když jsme obrátili směr, to jsme nabrali celkem slušnou rychlost, až to bylo chvílemi lehce nepříjemné.

Mňága a Ždorp, loď Odra, Praha, 23.6.2021
© Kristýna Mejcharová
Svých pět sekund slávy jsem lehce prokaučovala: když se Fiala vypravil s mikrofonem mezi lidi, zrovna jsem schovávala kamarádce bundu do batohu, takže jsem přímému kontaktu s mikrofonem lehce unikla. Tak snad příště.

Co může zpěvákovi závidět i mnohý třicátník, je jeho energie, vitalita a optimismus. Jeho typické excentrické pohyby, doufám, baví nejenom mě, a umí dostatečně naladit na taneční notu. Jako obvykle si utahoval z Brna, když vyjmenovával věci, které by se v tomto městě rozhodně stát nemohly, a Vltavu překřtil na brněnskou přehradu, která se mu zdá dlouhá a nemá konce.

Muzikanti by v závěru jistě rádi přidávali, jenže byli domluvení, že skončí u železničního mostu. Slovo dodrželi, protože "to nejsou žádní komunisti, aby šli proti tomu", jak se dušovali. I tak Mňága a Žďorp nabídla bohatou hodinu a půl nezapomenutelných hitů a dovolím si říci, že by se nenašel nikdo, kdo by z koncertu odcházel nespokojen.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY