Cancel culture se neštítí ani dětí. Naposledy si vyhlídla Billie Eilish

23.06.2021 09:11 - Simona Knotková | foto: Universal Music

Další (tý)den, další osobnost na pranýři. Tentokrát si mocná ruka anonymních bojovníků za sociální spravedlnost vybrala Billie Eilish, která řekla rasistické slovo a napodobila přízvuk jiné rasy. A to se nedělá. Ani když je vám třináct a takovým věcem většinou vůbec nerozumíte. Heslo: #billieeilishisoverparty.
Bojuje za práva zvířat, není jí lhostejná politická budoucnost její země, posílá peníze na charitu a hlavně je to emancipovaná mladá žena, která se nebojí ozvat proti sexistickému hudebnímu průmyslu i proti těm, co shazují ostatní na základě jejich těla. Billie Eilish je super holka, která zastává ty správné postoje. (Kromě toho, že je to mimořádně nadaná umělkyně, na což se ale poslední roky nehledí tolik jako na angažovanost a výroky pronesené na sociálních sítích.) Toho ale bohdá nebude, aby i na ni představitelé vyspělé kultury rušení něco nevyhrabali.

Eilish má to neštěstí, že pochází z generace, která kus svých životů prožívá na chytrých zařízeních, na nichž si zaznamenává kdeco. Bylo tedy jen otázkou času, než se také na ni vyhrabe nějaká špína. Protože ta se s trochou úsilí a investigace vyhrabe na každého. Konkrétně byly nalezeny nahrávky, na kterých se zpěvačka dopouští naprosto ohavného rasistického chování, kvůli kterému šli do mdlob všichni bojovníci za sociální spravedlnost. Takové nahrávky, za které se na sociálních médiích oprašují louče a vidle a dav vyráží do virtuálních ulic s hashtagem #cancel.

Na TikToku se objevilo sestříhané video, ve kterém Billie napodobuje černošský a asijský přízvuk a používá výraz chink, kterým se v USA hanlivě označují Číňané.

"Billie Eilish řekla rasistickou urážku, takže ji teď zrušíme," vynáší verdikt jedna uživatelka Twitteru. "Zrušit," ani se nenamáhá delších soudů uživatelka druhá. A tak bychom mohli pokračovat. Naťukat do mobilu šest písmenek, odeslat a jít po dalším umělci, který narušuje naši sluníčkovou hyperkorektní utopii.

Samotný akt zrušení naštěstí není tak jednoduchý, ale už jenom skutečnost, že některým lidem opravdu přijde v pořádku zruinovat něčí kariéru, potažmo celý život na základě hrstky slov vytržených z kontextu, je děsivá. Když opomeneme, že ani za takové věci by se neměl nikdo rUšIt (stále snad existuje něco jako diskuze) a že inkriminované slůvko pochází ze songu Tylera The Creatora "Fish" (který se za to žádného lynče nedočkal, hm…), máme tu ještě jednu podstatnou okolnost - Billie Eilish bylo v době tohoto výstupu kolem třinácti let.

Nevím, co jste v takovém věku dělali vy, ale dokážu si představit, že já jsem taky bezmyšlenkovitě opakovala verše nějakého songu. Jen stěží bych věděla, že některé texty a činy mohou být rasistické či jinak -fobní, protože i kdyby mě v takových oblastech někdo vzdělával, asi bych to stejně moc nechápala. A kdybych uslyšela, jak někdo pitvoří něčí přízvuk, třeba bych to po něm zopakovala. Proč? Protože jsem v takovém věku byla jenom hloupé dítě. Všichni jsme byli, dokonce i Billie. Rušit lidi za to, co v minulosti řekli nebo neřekli, je sama o sobě velmi nebezpečná filozofie, rušit hloupé děti za to, že jsou hloupé děti, to je už úplně nový level.

Nejde samozřejmě jenom o jedno video z TikToku. Billie Eilish je už na výsluní dostatečně dlouho na to, aby se toho materiálu nastřádalo víc. Anonymové na sociálních sítích tak připomínají, že jí už v minulosti údajně unikl výraz nigger, randí s třicetiletým mužem, který je shodou okolností prý rasista a homofob (protože nestačí, že se chováme správně my, zodpovídáme také za chování svých partnerů, které bychom ještě před samotným vztahem měli nechat projet svazáckou prověrkou), profituje z předstíraných sympatií ke stejnému pohlaví (protože se v klipu "Lost Cause" tulí k děvčatům; teď marně pátrám v paměti, kdy z něčeho podobného byla obviněna třeba Nicki Minaj nebo Cardi B, jejichž klipy jsou v tomto směru ještě o něco dál), a nadto všechno, představte si, se ani nevyjádřila k událostem v Palestině!

Interpretka si na svém Instagramu sáhla do svědomí a omluvila se za veškeré chování, jehož se v minulosti dopustila. Zbytečné. Stejně tak bychom si mohli VŠICHNI sypat popel na hlavu, že jsme se nenarodili jako uvědomělí géniové se znalostí společenských problémů. Zároveň píše, že ji neospravedlňuje ani její neznalost daného výrazu, ani její věk. A co jiného?

Mimochodem - není to dokonalá ironie, že ti samí jedinci, kteří jsou pohoršeni, že třicetiletý muž chodí s devatenáctiletou dívkou (protože taková žena přece ještě nemůže být dostatečně vyzrála, a muž je tedy pedofil), jdou pak na internet, kde tomuto dítěti sami ubližují a prohání ho virtuálním lynčem?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY