Z dokumentu Petera Jacksona "The Beatles: Get Back" se stala třídílná televizní série

19.06.2021 11:36 - Jiří V. Matýsek | foto: Disney+

Již jednou odsunutý film režiséra Petera Jacksona "The Beatles: Get Back", který se v podobě dosud nezveřejněných záběrů zaměří na dny předcházející poslednímu společnému vystoupení legendární skupiny na střeše studií Apple, opět hlásí změny. Původně celovečerní dokument určený pro kina si svou premiéru nakonec odbyde na streamovací službě Disney+ a navíc dostane podobu televizní série. Tří díly, každý o délce dvě hodiny, budu mít premiéru 25., 26. a 27. listopadu.

"Film zaznamenává příběh Johna Lennona, Paula McCartneyho, George Harrisona a Ringo Starra v období, kdy plánují první koncert po více než dvou letech. Zachycuje tvorbu a zkoušení čtrnácti nových skladeb, původně zamýšlených k vydání na doprovodném živém albu. Dokument obsahuje - poprvé ve své celistvosti - poslední živé vystoupení kapely, nezapomenutelný koncert na střeše londýnské Savile Road, stejně jako další písně a klasické kompozice obsažené na posledních dvou studiových albech, 'Abbey Road' a 'Let It Be'," uvádí oficiální synopse.

Režisér dostal k dispozici více než 60 hodin filmového materiálu, který vznikl při přípravě dokumentu "Let It Be" Michaela Lindsay-Hogga, a dalších 150 hodin audiozáznamů. Vše prošlo digitálním vyčištěním a obnovou, použita byla dokonce technologie, kterou si Jackson vyzkoušel při přípravě filmu "Nikdy nezestárnou", který je unikátní poctou vojákům bojujícím v první světové válce.

Výsledkem je poněkud jiný pohled na finální období v životě The Beatles, než jak ho prezentuje výše uvedený dokument. Rozhodně to nebyla pouze doba postupného drolení vztahů a deprese. Byl to i příběh velkého přátelství, velkého tvůrčího vzepětí a radosti pro společnou tvorbu. Zatím jediná, již v podstatě před rokem zveřejněná ukázka, to jenom potvrzuje.

Jackson (který natočil mimo jiné trháky "Pán prstenů", "Hobit" nebo "King Kong") slibuje, že "během těch šesti hodin poznáte The Beatles z blízkosti, jaká dosud nebyla možná".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY