Peter Nagy vydává po letech nové album

15.06.2021 13:53 - Milan Menčík | foto: Supraphon

Zatímco v osmdesátých letech domácí zpěváci chrlili řadové desky každým rokem, dnes je doba jiná. Své o tom vědí i na Slovensku - rocková legenda Team nevydala novinku téměř patnáct let a její generační téměř souputník Peter Nagy dvanáct. Ten se ale rozhodl tuhle pauzu ukončit, a do světa pouští nahrávku "Petrolej". Nachází se na ní desítka zbrusu nových písní se žánrovým rozsahem od rockových vypalovaček až po baladické skladby postavené na klavíru a smyčcech. Optimistická píseň "Raz sa všetko vyrieši" už brázdí éter.

Peter Nagy - Petrolej
© archov Peter Nagy
"Je to veľmi optimistický album v neveselej dobe. Tematicky som piesne pripravoval niekoľko rokov a finálne práce mi trvali rok. Snažil so sa spraviť album, ktorý by okrem metafor v textoch mal tzv. globálnu metaforu," vysvětluje zpěvák a upřesňuje: "Album je o civilizácii, o jej nenápadnej toxicite pre náš citový život. Ešte donedávna sme sa cítili spokojne a slobodne. Táto doba nám niečo naznačuje. Prežijú tí, čo chápu, vedia sa s úsmevom vznášať nad fanatizmom materialistov. Prežijú tí, čo dokážu žiť pekný život, sústredený na zážitky a pocity. Je to album rockový aj romantický, ale hlavne úsmevne šepkajúci proti dvom slovám, ktoré niektorí nie sú ochotní počuť: 'konzum teror'. Ale nebojte sa, moje piesne sa snažia usmievať sa."

Zvukově se Nagy vrací do osmdesátých let, to ale může být i tím, že se v sestavě Indiga znovu objevují staří známí Laco Kožuszník, Miro Okáľ a Jožo Maták. Ti doplňují Luboše Ďurecha, Marka Mečiara, Mišo Kovalčíka a hlavního protagonistu.

"Muzikantsky som mal pocit, ako keď sme robili prvé albumy v osemdesiatych rokoch. Pripomínalo mi to časy so starým Indigom. Boli sme pripravení po mesiaci skúšania. Stala sa zvláštna vec, mali sme amatérsku radosť z hrania, ale profesionálne zručnosti. Každý z členov kapely sa snažil dať zo seba to najlepšie. Ja som zo svojej kapely nadšený. Už aby sme mohli vyjsť na pódiá. Mám pocit, že sa to fakt podarilo. Tento album som totiž robil z pocitom, že ho robiť nemusím, ale CHCEM. A to je oslobodzujúce," doplňuje s úsměvem autor.

Jeho fanoušci si v mezidobí mohli zakoupit některou z desek, na kterých předělal staré hity - "Ro(c)kmi overené", "Pianko 1" či "Pianko 2". Jeho novinku si lze zakoupit zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY