Lady Gaga oslaví deset let alba "Born This Way" vydáním speciální edice

29.05.2021 14:17 - Josef Martínek | foto: Interscope

Desetileté výročí alba "Born This Way" připadlo na 23. května letošního roku, slavit ale bude Lady Gaga až příští měsíc. Speciální edice "Born This Way: The Tenth Anniversary" bude k mání od 16. června.

Lady Gaga - Born This Way (The Tenth Anniversary)
© Interscope
Kromě čtrnácti písní z originální nahrávky uslyší fanoušci také šest netradičních předělávek. O ty se postarají umělci, kteří jsou součástí anebo alespoň podporovateli LGBT komunity. Právě té byl ve své době nadmíru očekávaný počin věnován.

První ochutnávkou z tohoto kompletu se stala coververze singlu "Judas" v podání americké rapperky říkající si Big Freedia. " 'Judas' byla moje oblíbená píseň, takže jsem ji opravdu toužila předělat. Jsem nadšena, že jde o první song, který byl z projektu zveřejněn," říká hudebnice, která o sobě prohlašuje, že není transgender, ale zároveň preferuje, když se o ní hovoří v ženském rodě.

Titulu "Born This Way" předcházel fenomenální úspěch zpěvaččina debutu "The Fame" a jeho reedice "The Fame Monster". Sama interpretka navíc z této skutečnosti vyplývající rozruch umocnila troufalým prohlášením, že půjde o nejlepší album dekády. Elton John se zase nechal slyšet, že titulní singl "vymaže hit Glorie Gaynor 'I Will Survive' z mapy světa".

Hned v prvním týdnu si desku pořídilo přes milion Američanů, celkový celosvětový prodej přesáhl šest milionů jednotek. Singly "Born This Way", "Judas", "The Edge Of Glory" nebo "You And I" se zařadily ke stálicím zpěvaččina repertoáru. V roce 2020 zařadil magazín Rolling Stone nahrávku do svého žebříčku 500 nejlepších alb všech dob.

V blízké době se příznivci Lady Gaga nejspíš mohou těšit na ještě bohatší nadílku staronové hudby. Mluví se totiž o vydání pokračování desky "ARTPOP" z roku 2013. Producent BloodPop navíc přiznal, že pracuje na remixové podobě její loňské studiovky "Chromatica". Účastnit by se měly například Charli XCX nebo Rina Sawayama.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY