shop.musicserver.cz
Lady Gaga - Born This Way

Možná se tak narodila, možná je to... talent

Vydáno: 20.05.2011 11:00 v sekci Recenze - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Lady Gaga je na tom podobně jako Pokémoni. Oba fenomény mají podobně ujetý design, lidé na ně houfně plivou, ale přesto jim nechybí milióny na smrt zapálených fanoušků. Důvod není složitý - ve svém oboru patří mezi nejlepší. Milovnice hovězího vydává desku "Born This Way", která nakopává pozadí slovu hype.

9/10

Lady Gaga - Born This Way

Vydáno: 23.5.2011
Celkový čas: 61:09

Skladby: Marry The Night, Born This Way, Government Hooker, Judas, Americano, Hair, Scheiße, Bloody Mary, Bad Kids, Highway Unicorn (Road To Love), Heavy Metal Lover, Electric Chapel, Yoü And I, The Edge Of Glory

Vydavatel: Universal

"I won't cry for you, I won't crucify the things you do..."

Lady Gaga už nějakou chvíli není ta milá bruneta z New Yorku, co si s kamarády vyhrávala po klubech na klávesy, občas něco šňupla a nepřestávala snít o budoucnosti popové hvězdy. Skrze monster hity, šokující (a místy absurdní) převleky a lásce k teatrálnosti se její sen stal realitou, která přerostla do globálních rozměrů. Své třetí album "Born This Way" dokázala dopředu vyhajpovat až do nebes k branám Ježíše, kterého si na desce tak ráda všímá. Jenže - ukazuje se, že měla proč.

Čtrnáctipoložkový ucelený mikrosvět žije nezávislým životem, nad nímž dohlíží vševidoucí oko stvořitelky. Pod jejím rytmus-udávajícím bubnem kynou jednotlivé písně do epických rozměrů a zároveň se vzdalují všemu, co dosud Stefani Germanottu definovalo. Nová Gaga je temnější, syrovější a složitější (méně přímočará, chcete-li). Ačkoliv nechybí pozitivní velkoformátové hymny pro všechny utiskované ("Hair" nebo titulní "Born This Way"), v nichž Lady Gaga vystupuje v roli bohyně Spes, základ tvoří nabroušená eurodanceová jatka s přesahy k housu, heartland rocku a dalším stylům.

Lady Gaga - Hair

Gaga si umanula, že pár hitovek od známých producentů nebude cestou, po které by se dobrovolně vydala. Chtěla vlastní zvuk. Experimenty s mícháním žánrů a progresivní ambice v mainstreamovém popu naprosto chyběly a právě v tomto bodě je možno sledovat jeden ze zpěvaččiných trumfů. Nepřeslechnutelnou inspirací byla osmdesátá a devadesátá léta (jeden by řekl, že konkrétně Madonna), retro beaty se v mnoha písních třou o aktuální trendy a přesto se nezapomnělo na hitovost. Minimálně půlka nových tracků by mohla posloužit jako singly, jejichž nakažlivost by nezkrotila ani paleta Aspirinů. Ostatně - ty nejtoxičtější z nich už jako singly fungují - "Judas", "Hair" nebo "Marry The Night" v sobě mají schopnost chytnout a nepustit přímo zakódovanou.

Naprosto zásadní význam pro desku má fakt, že to byla právě Lady G, kdo všechny písně napsal a spoluprodukoval. Ve vrcholném popu to bývá spíše naopak - zhýralé princezny si většinou mezi večírky a natáčením reklam odskočí do studia zakváknout pár tónů k předem připraveným kouskům a nechají mistry producenty, aby jim přes mašinky rozhýbali zdevastované hlasy a vypilovali hity na příští sezónu. Chybí jim osobnost a snaha svou hudbou sdělit cokoliv duchaplnějšího. Případně prostě jen cokoliv. Lady G chce své posluchače osvobodit, pomoci jim, dodat sebevědomí, a i když leckdo může některé její texty označit za patetické, výrazný úkrok od popěvků o nešťastné lásce je minimálně chvályhodný.

Born This Way - Deluxe edition

Lady Gaga - Born This Way (Deluxe edition)
Pokud je vám čtrnáct songů málo, můžete sáhnout po rozšířené dvoudiskové edici. První kotouč je rozšířen o tři další písně. Ty mají společné jedno - celou desku výrazně odlehčují. "Fashion Of His Love" svým pozitivním laděním a melodií připomíná "I Wanna Dance With Somebody" od Whitney Houston a nabízí o něco odlišný pohled na Lady G. Odlišný je i cover - pryč je kýčovitá photoshopová hrátka a zůstal pouze obličej rozvášněné zpěvačky. Druhé remixové CD nese pět remixů a upravenou verzi pilotního singlu, pro milovníky taneční hudby to může být důvod navíc, proč si album pořídit právě v této edici.

"Born This Way" je typ alba, kde by si každý song zasloužil vlastní komentář. Klubovým navijákem, jenž si umím představit do drogového trendy doupěte, je přiněmčelá "Scheiße", "Americano" je pro změnu bouřlivý electročardáš s odkazy na imigrantské pletky latinské Ameriky s USA. Proklamované prvky metalu zůstaly jen jako kytarové fragmenty v jinak hutně atmosférické "Electric Chapel". Podobně temná je i "Heavy Metal Lover" s nápaditě vybroukaným refrénem a špinavými beaty. Chladná sprcha přichází pouze jednou - již delší dobu známá a mnohokrát odehraná "Yoü And I" byla přemodelována do tvaru, který by vyhovoval spíše Shanie Twain. A nepomohla ani skutečnost, že to v ní newyorské rodačce výborně zpívá.

Ovšem je na čase rozseknout velkohubá prohlášení, kterými jsme byli před vydáním "Born This Way" bombardováni. Nejlepší album dekády? Těžko. Nejlepší popové album dekády? Dost možná! Disk přetéká nápady, zpěvačce nechybí chuť překročit vlastní stín a posunout se dál. Lady Gaga si našla své místo a už teď je jasné, že dřívější hity nebyly pouhou souhrou náhod. Tahle excentrická slečna to v sobě prostě má a díky ní je pop zase o něco lepší a zajímavější.

NÁZORY
  • Možná by to chtělo, (grapas, 20.05.2011 11:07) Reagovat

    aby recenze k jednotlivým deskám nepsali fanoušci daných interpretů. Možná by pak nepůsobily tak směšně.

    • Re: Možná by to chtělo, (jj, 20.05.2011 11:32) Reagovat

      ..přesně!

    • Re: Možná by to chtělo, (Mia, 20.05.2011 11:35) Reagovat

      Lukas B. mozno je fanusik Gagy, ale myslim si, ze vie objektivne a pravdivo ohodnotit jej tvrobu. Ak by nieco bolo na albume zle, tak by to spomenul a nebranil sa tomu, lenze na tej doske nieje zle absolutne nic! Ja som za posledne roky nepocula lepsi a naslapnutejsi popovy album. BTW prekonal moje ocakavania. Aj ked si chvilkami vycitam, ze som si album stiahla v predstihu aj napriek, tomu ze ho mam v deluxe verzi pomaly 3 tyzdne objednany :) Pomaly kazda skladba by mohla vyjst ako singel. Jedinu vec, ktrou moc nemusim je Bad kids. Ale taka Americano, Heavy metal lover, Bloody Mary, Highway Unicorn, Hair, Marry the night - to su vypalovacky ako hovado. You an I som si zamilovala hned ako to zacala spievat na koncertoch. Na Gage je vidno tu tvorivost a chcenie vyprodukovat nieco originalne. Nieje to ziadna vyumelkovanaa babika. To si na nej najviac cenim.

      • Re: Možná by to chtělo, (MIa, 20.05.2011 12:12) Reagovat

        Zabudla som spomenut The edge of glory, ktora je doslova ocarujuca! U mna je Born this way o dva stupne lepsi album ako The fame monster a o 3 stupne lepsi ako The fame.

    • Re: Možná by to chtělo, (lucassos, 20.05.2011 12:03) Reagovat

      Nevim proc by to melo vadit, kdyz je schopny byt objektivni a dava to hlavne zaruku, ze o stylu neco vi a sdeli to dalsim fanouskum. Kdyby vsechno melo byt desne objektivni, tak to pak dopadne, jako kdyz na koncert Guetty sel nekdo, kdo o zanru nic netusil a akorat se divil, ze je to moc velke tuc tuc.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Video: The Rolling Stones s Lady Gaga zahráli "Sweet Sounds Of Heaven" naživo. A je to strhující paráda (27.10.2023 14:00)
- Audio: Rolling Stones si do studia pozvali Lady Gaga a Stevieho Wondera. Výsledkem je jiskřivá balada "Sweet Sounds of Heaven" (29.09.2023 07:38)
- Recenze: Reedice "Come On Over" Shanii Twain je velmi důstojnou vzpomínkou na nejprodávanější desku nejkrásnější zpěvačky své doby (29.08.2023 08:00)
- Audio: Shania Twain přezpívala skladbu "Falling" od Harryho Stylese. Otiskla do ní svou bolest (22.03.2023 08:09)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)
- Publicistika: Čtvero ohlédnutí za "Ray of Light" Madonny (03.03.2023 08:00)
- Vyjde nové album od Whitney Houston. Kompilace "I Go To The Rock" bude plná gospelu (27.02.2023 08:12)
- Recenze: "GRRR Live" konzervuje živou energii The Rolling Stones na věčné časy. Znovu, ale stále skvěle (25.02.2023 10:30)
- Nové desky 5/2023 - od Korn přes Johna Fruscianteho po Shaniu Twain (08.02.2023 19:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu