Kolektivní Halucinace má psychedelické "Černé oči"

25.05.2021 12:28 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Kladenská kapela Kolektivní Halucinace připomene speciálním vystoupením na konci května krvavé události z minulosti svého rodného města. Zároveň zveřejňuje první video z třetího řadového alba "Reality", které vyšlo u Indies Scope v březnu. Psychedelické postapokalyptické záběry dokreslují skladbu "Černé oči". Kapela jako bonus přidává opětovně zveřejněné debutové album "Bůh z umakartu".

Třetí album Kolektivní Halucinace nahrané za producentského dohledu Tomáše Neuwertha se dostalo k fanouškům kladenského tria na počátku března. Nahrávka obsahuje také skladbu "Siréna", která se vztahuje k události spojené se stávkou horníků před více než 130 lety. Kapela si svoje první veřejné vystoupení po dlouhém zákazu nejen hudebních akcí naplánovala přesně na den, kdy tato stávka začala. V úterý 25. května se tedy odehraje happening ve venkovních prostorách klubu Pod Třešní na Kladně.

"Historie města je zažraná pod dlažbou ulic, jedinečné příběhy jsou vepsané ve zdech domů. A jeden jsme si půjčili do písně 'Siréna'. 25. května 1889 začala první velká stávka horníků, která vyústila v tragické slavnosti Božího těla 20. června 1889. Kolem krásného souboru budov ve Ctiborově ulici, kde je právě i klub Pod Třešní, proudily davy lidí na onu tragickou slavnost, posléze se ty proudy slily v dav, který kousek odsud vyraboval Bachrovnu a do kterého se střílelo a nakonec se v něm i umíralo," říká zpěvák a leader kapely Jakub Mühlfeit. "Chceme tak vzdát hold tomuto smutnému výročí improvizovaným vystoupením, podepíšeme pár nových CD, zahrajeme několik písní a potěšíme nějaké lidi. Bude to takový happening na oslavu jara a očekávaného konce restrikcí a uzávěr," dodává k plánům kapelník Jakub.

Nyní kapela představuje první videoklip "Černé oči", který natočil výhradní režisér klipů kapely a animátor Honza Drozda: "Skladba na mě působila tesknou a melancholickou náladou, podobně jako celé album. Cítím v té náladě trochu smutné konstatování nepokorné a sebestředné existence lidstva jako celku, ale i každého z nás. Je cítit, že teskný tón vyvažuje jakési hledání naděje a smíření." Pomalé tempo písně i kamery prolínající se postapokalyptickým světem počítačové krajiny diváka očaruje, vtáhne a udržuje v napětí až do závěrečného reálného obrazu.

Jako bonus přidává kapela i znovu zveřejnění svého debutového alba "Bůh z umakartu", které natočila v roce 2013. Album je k poslechu zde.

Plánované koncerty:

13.6. Kladno, Kladenské dvorky
26.6. Hradec nan Moravicí, Hradecký slunovrat
11.7. Boskovice, Festival pro židovskou čtvrť
23.7. Kutná Hora, Muzejní noc
14.8. Brno, Maraton hudby
18.9. Vernéřovice, Soulkostel
12.10. Praha, Malostranská beseda (křest alba)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY