Thom Yorke a Jonny Greenwood na Glastonbury představili svou novou kapelu The Smile

24.05.2021 07:53 - Ondřej Kocáb | foto: Glastonbury

Letošní festival Glastonbury se ve zmenšené formě uskutečnil o uplynulém víkendu. Tradiční místo v anglickém Piltonu na farmě Worthy v sobotu 22. května rozezněli Coldplay, Idles, Michael Kiwanuka, Wolf Alice, Haim a další. Mezi interprety však bylo schované i jedno překvapení. Tím byla formace The Smile, která se představila naživo vůbec poprvé.

Trio totiž tvoří dva členové Radiohead - zpěvák a kytarista Thom Yorke a kytarista a klávesista Jonny Greenwood - a dále také jazzový bubeník Tom Skinner (Sons Of Kemet, Matthew Herbert Band). Během koncertu je doplnil také dlouholetý producent Radiohead Nigel Godrich. Jméno kapely odkazuje na báseň Teda Hughese, hudebně se pak skupina opírá především o kytary s elementy post-punku či math-rocku.

Festival se vysílal online na oficiálních webových stránkách Glastonbury. Po prvotních problémech se nakonec stal dostupný všem bez nutnosti zakoupení vstupenek. The Smile v průběhu svého setu zahráli osm skladeb. Vystoupení odstartoval doposud nevydaný song Radiohead "Skirting On The Surface". Následně zaznělo sedm zcela nových písní ("The Smoke", "You Will Never Work In Television Again", "Opposites", "Panavision", "Just Eyes And Mouth", "We Don't Know What Tommorow Brings" a "Thin Thing").



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY