Poprvé v českém překladu vycházejí první dva díly blackmetalové encyklopedie Dayala Pattersona

17.05.2021 07:59 - Jiří V. Matýsek | foto: MetalGate

V péči vydavatelství MetalGate vyjdou na konci května první dva díly ze čtyřdílné série publikací Dayala Pattersona, které se zabývají fenoménem black metalu. Knihy "Black Metal: Evoluce kultu" a "Black Metal: Předehra ke kultu" vyjdou v českém jazyce vůbec poprvé.

Dayal Patterson je britský hudební publicista, který má na svém kontě vedle "Black Metalu" také biografii řeckých metalistů Rotting Christ "Non Serviam". Černému žánru se věnuje skutečně důkladně. Dle jeho slov se jedná o myšlenkově nejprovokativnější, nejinspirativnější a nejživotnější odnož celého heavy metalu. "Je to nesmrtelná bestie mnoha tváří, konzervativní a zároveň novátorská, nesporně tělesná, a přesto někdy hluboce přemýšlivá. Díky svébytným, filozofickým, duchovním, kulturním a uměleckým kvalitám mohl black metal překonat i své vlastní, pozornost poutající rozpory a stát se jednou z nejdůležitějších forem moderní hudby," uvádí v předmluvě knihy "Black Metal: Evoluce kultu".

Právě tato část série je podrobnou sondou do historie žánru. Vrací se k samotným kořenům, ale mapuje i novodobou scénu. Vedle dnes již klasických jmen jako Mayhem, Burzum nebo Darkthrone autor věnuje podstatný prostor i spíše thrashovým inspiracím stylu v podání Kreator, své místo ale mají i regionální scény včetně té české zastoupené legendou Master's Hammer.

Druhý díl, rozsahem poněkud kratší "Black Metal: Předehra ke kultu", shrnuje rozhovory, které Patterson v průběhu let pořídil s muzikanty. Zaznějí tak autentické výpovědi členů kapel jako Mayhem, Gorgoroth, Marduk, Impaled Nazarene nebo Enthroned.

Pattersonovo dílo bývá obecně považováno za zásadní čtení pro všechny fanoušky stylu. Knihy v českém překladu vycházejí ve svébytné grafické úpravě a obsahují mnoho dobových fotografií.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY