"Ghost" a "Right or Wrong" odhalují novou tvář projektu Piano

09.05.2021 17:28 - Dan Hájek | foto: Piano

V pátek 7. května se začal odvíjet příběh třetího alba skupiny Piano. Jeho název "Veiled" odkazuje k aktuálnímu rozpoložení jejího hlavního aktéra Mikoláše Růžičky. Deska vznikla z jam sessions ve zkušebně a dle autorových slov více odráží pódiovou prezentaci projektu.

Mikoláš téma novinky popisuje jako svůj vnitřní pohled na několik pro něj zásadních životních věcí. Mezi nimi je láska (včetně té mateřské - Mikoláš je šťastným otcem dvou malých synů), víra v Boha a jakési uvědomění si určité naivity, jež nás v průběhu let může klidně mnohokrát potrápit, ale i usnadnit nám cestu. Dotýká se rovněž hledání pravého já a uvědomění si nezastavitelného stárnutí.

Něco málo z čerstvé kolekce formace představila už během loňského streamu z pražského prostoru Paralelní polis. O výsledný mix se pak postaral Boris Carloff, který přinesl i několik hudebních nápadů a pohled člověka mimo kapelní organismus. Master celé nahrávky měl pak pod palcem Ecson Waldes. O vizuál se postaral muzikantův bratr Štěpán, který vytvořil ústřední zahalenou bustu. "Je to portrét nekonkrétního člověka, můžu to byt já, nebo ty nebo kdokoliv. Zároveň je tam to tajemství, že o něm nic moc nevíme a netušíme, co vše prožil, co skrývá, kým je, prostě je 'Veiled'," upřesňuje sám Mikoláš.

Tyto změny prozrazují i první dvě zveřejněné písně "Ghost" a "Right or Wrong". Piano naznačují, že na facebooku takto postupně uvolní všechny tracky a doplní je i o obrazový doprovod. Nebudou to však přímo videoklipy v pravém slova smyslu, ale jakési statické pocitové skici k hudbě samotné. V každém klipu bude tatáž hlava zachycená v jiné situaci - významů může být nekonečné množství variací (záleží na posluchačově cítění), ale lze to vnímat i zcela jednoduše jako záznam dané situace, okamžiku. Obě skladby jsou hudebně přímočařejší a oproti zbytku alba podstatně kratší.

"Veiled" vyšlo, jak již bylo řečeno, v pátek 7. května a přináší těchto osm kompozic: Ghost, Right or Wrong, Family, Grower, Image of Youth, Church, Dawn, Dolphins. Komplet je zatím k dispozici jen v digitální podobě, Mikoláš Růžička však naznačuje, že by dílo časem rád vydal aspoň na vinylu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY