Heiko Maile vydá své rané nahrávky z doby před Camouflage

01.05.2021 17:17 - Dan Hájek | foto: Krautclub Music

Pokud sledujete dění okolo Camouflage, pravděpodobně víte, že Heiko Maile se vedle tvorby pro tuto skupinu aktivně věnuje taktéž skládání filmové muziky. V posledních letech se navíc pustil do prohledávání archivu. Letos se tak dočkáme hned dvou výletů do historie. Tím prvním bude komplet "Demo Tapes 1984 - 86", na němž Heiko seskupil původní materiál ze samotných počátků své kariéry, tedy z éry před vydáním velkého a dnes již legendárního debutu "Voices & Images" (1988).

On sám vzpomíná, že většinu skladeb s kolegy natáčeli naživo (jako domácí jam sessions) na základní dvoustopý kazetový rekordér. Tehdy každá chyba znamenala vrátit se a začít zcela od začátku. Každý zvuk a ruch pečlivě připravoval dopředu - již v té době byl velkým fanouškem elektronické hudby a bavilo jej vytvářet jednotlivé melodické struktury (vše lze chápat jako jakýsi předvoj k pozdější, páté studiovce kapely "Spice Crackers"). Klávesy, drum computer (bez midi) a sekvencer byly navzájem propojeny a rytmicky synchronizovány. Maile tyto hromady záznamů prošel a vybral ty nejpovedenější. Ty následně prošly procesem remasteringu a editace.

"Demo Tapes 1984 - 86" vyjdou v pátek 25. června a Heiko Maile na ně vybral těchto patnáct archiválií: Beat For Ikutaro (Tape 52), Vega Drive (Tape 13), Heizungskeller (Tape 66), Ear Piercer (Tape 48), Murky Water (Tape 02), Floating Bottles (Tape 04), Spoken Letter (Tape 75), Wavy RX (Tape 57), Nachtspaziergang (Tape 40), Grandma's Kitchen (Tape 29), Steam Engine (Tape 40), Bike Spokes (Tape 02), Fernsprecher (Tape 75), Submarines in Space (Tape 07), Film Drei (Tape 09). Předobjednávat lze na tomto místě, fyzicky bude k dispozici limitované CD nebo LP. Ukázky z kompilace najdete pod článkem.

Jak bylo naznačeno v úvodu, na fanoušky čekají dva obdobné projekty. Tím druhým bude výroční edice alba "Meanwhile", které v březnu oslavilo třicetiny. Pro Camouflage tato nahrávka znamenala nemalý posun mimo zaběhlé vody synth-popu a přinesla tři menší hity: "Heaven (I Want You)" (doprovodné video si připomeňte zcela dole), "This Day" a "Handsome". Do obchodů by se rozšířené varianty s mnoha bonusy na cédéčkách a vinylech měly dostat v druhé polovině tohoto roku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY