Na Anděla nominovaní Tomáš Liška & Invisible World v klipu "Hope" ztrácejí a nacházejí naději

02.05.2021 08:49 - Jiří V. Matýsek | foto: Dušan Tománek

Oceňovaný basista a kontrabasista Tomáš Liška (mimo jiné Robert Křesťan a Druhá tráva) se již potřetí v klipové formě vrací ke svému loňskému albu "Hope", které vydal pod hlavičkou svého mezinárodního projektu Invisible World. Z desky, která získala nominaci na Cenu Anděl v kategorii jazz a rovněž třetí místo v anketě Českého rozhlasu o nejlepší žánrovou nahrávku Jazz, nyní společně s kapelou vybral titulní skladbu. Na realizaci videa se podílel kameraman Pavel Berkovič, který v minulosti spolupracoval na klipech Xindla X, Václava Neckáře, Michala Hrůzy, nebo Báry Polákové.

Příběh vypráví o ztracené naději a jejím znovunalezení v procesu tvorby a pracuje pouze s jednoduchými motivy vzniku uměleckého díla, proměn běžných věcí v umělecký objekt, s barvami, tvary a pohybem.

"Vznik klipu ovlivnila celá řada věcí, lockdown, ale také velký rozptyl hráčů po celé Evropě. O to víc si vážím křehkého a snad citlivého tvaru filmu, který je odrazem Tomášovy hudby a celé desky 'Hope'. Kdyby to měla být jediná dobrá věc, kterou jsme museli zažít, jsem nesmírně vděčný, že jsem mohl tuto energii, co Tomáš vyzařuje, načerpat. Teď se hodí," dodává Berkovič.

Naděje ztracená a znovu nalezená je bezpochyby silným motivem, který v posledním více než roce kulturní scénou v různých podobách rezonuje. "Všichni doufáme, že se alespoň v létě podaří odehrát některé z plánovaných akcí. Posíláme si s klukama na dálku motivy a nápady, abychom byli alespoň trochu v procesu kapelní tvorby. V téhle složité době je mezinárodní kapela trochu v nevýhodě, ale stále se nám daří zachovat klid," uzavírá s nadějí Tomáš Liška.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY