Zemřel Jim Steinman, muž, který stvořil zpěváka Meat Loafa

21.04.2021 09:27 - Jiří V. Matýsek | foto: Epic

"I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That)" Meat Loafa, "Total Eclipse of the Heart" Bonnie Tyler, "It’s All Coming Back to Me Now" Céline Dion nebo "More" Sisters of Mercy - to jsou jen některé z hitů, které napsal skladatel, textař, multiinstrumentalista a producent Jim Steinman. Zemřel 19. dubna 2021 ve věku 73 let na selhání jater.

Svou kariéru zahájil na přelomu šedesátých a sedmdesátých let jako skladatel muzikálů. Jeho nejvýraznějším dílem z počátku sedmdesátých let je adaptace příběhů Petera Pana s názvem "Neverland". Mnohem podstatnější ale bylo jeho setkání se zpěvákem vystupujícím pod přezdívkou Meat Loaf. Poprvé se potkali při konkurzu do muzikálu "More Than You Deserve" a v roce 1972 se společně pustili do projektu, který Steinmana provázel po celý život a stal se jeho patrně nejslavnějším dílem - rockové opery "Bat Out of Hell".

Stejnojmenné album vyšlo v roce 1977 a stalo se jednou z nejprodávanějších nahrávek historie. S Meat Loafem nakonec napsal celkem čtyři alba - "Dead Ringer" (1981) a hlavně přímé pokračování debutu "Bat Out of Hell II: Back into Hell" a nepříliš pozitivně přijaté finále celé trilogie "Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose", na které Steinman přispěl sedmi skladbami. Steinman se k netopýru z pekla, kvůli kterému se dokonce se svým dvorním zpěvákem dostal do soudního sporu, vrátil ještě jednou, kdy mu dal vysněnou podobu divadelního muzikálu. "Jim Steinman'sBat Out of Hell: The Musical" měl premiéru v roce 2017 v Manchesteru.

Steinmanova kariéra ale rozhodně nebyla pouze ve znamení "Bat Out Of Hell". Je autorem slušné řádky skladeb pro celou řadu interpretů, držitel čtyř Grammy a také člen Songwriters Hall of Fame a The Long Island Music Hall of Fame.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY