"Asociální duet" od Michala Horáka ukazuje, jak mladí neumějí komunikovat mimo virtuální svět

23.04.2021 15:04 - Hana Bukáčková | foto: Magdalena Fedorková

Už to budou dva roky, co tato mladá česká naděje vydala svůj debut s výstižným názvem "Michalovo cédéčko". A na podzim k němu chystá bratříčka. Michal Horák svoje fanoušky zásobuje novým materiálem pravidelně. Navíc vtipně, trefně, pohotově a s nadhledem glosuje aktuální věci. Vystačí si i s pár slovy, ale výsledek je vždycky chytlavý. Typickým příkladem je "Asociální duet".

Čerstvý song by z fleku mohl být (bohužel) hymnou dnešní doby, kdy se mladí zvládají seznamovat přes sociální sítě, čile zde komunikují, jsou za hrdiny, ale když dojde na reálné setkání, skutek utek'. Jak název napovídá, písničkář zde nezpívá sám. Přizval si Bereniku Suchánkovou a navázal na zpřetrhanou nit.

"S Bérou Suchánkovou jsme měli mít společnej duet už na jaře, tehdy nám do toho vlezla ale první korona-vlna. A tak vznikla písnička 'Rande' s Bérou, ale vlastně bez Béry a jejího zpěvu. No, a nedávno jsem přemýšlel nad tím, že by mohlo bejt vtipný, kdyby ten roční virtuální distanc způsobil nějaký komunikační bariéry, který by se přenesly i do osobního setkání. No, a zrodila se myšlenka udělat pokračování 'Rande' v podobě 'Asociálního duetu'," popisuje autor.

Skladbu doprovází prostý klip, který její sdělení skvěle doplňuje. "Jestli poslední době za něco vděčím, tak je to určitá imunita jít na veřejnost s něčím šíleným a podomácku vytvořeným. Tenhle duet například vznikal tak tejden, to znamená, že o víkendu jsem to dopsal, nahrál a poslal Béře. Ta další víkend přijela, natočili jsme u toho rovnou i klip z lavičky na naší zahradě, no a bylo to. A musím se teda přiznat, že mě tyhle hurá akce šíleně baví. Obzvlášť když je to s někým takhle šikovným a fajn, jako je Berenika, to je pak radost," poodkrývá Michal zákulisí vzniku díla.

Tenhle kluk mě baví. Na to, že mu je lehce po dvacítce, se umí ohánět slovy a má talent na to složit vtipný hit. Tu jeho bezbrannost, bezradnost a neohrabanost mu hltám i s navijákem. Na "Asociálním duetu" se mi líbí křehké hlasové spojení obou protagonistů. Výsledek je jednoduchý a trefný. Pobaví a zároveň upozorňuje na generační problém, který je čím dál viditelnější.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY