"Wintergreen" je nádherné klavírní intermezzo Jona Hopkinse

11.04.2021 15:11 - Dan Hájek | foto: Jon Hopkins

Zatím poslední řadovka Jona Hopkinse "Singularity" vyšla téměř před třemi lety, jejího následovníka se však zatím nedočkáme. V půlce dubna tak aspoň vyjde krátké épéčko "Piano Versions", na němž tento britský muzikant představí čistě klavírní variance svých oblíbených tracků.

Druhou ochutnávkou se stala úprava skladby "Wintergreen", jež vyšla původně na desce "Mixing Colours" od dvojice Roger & Brian Eno z roku 2020. Hopkins se zde opět nechal zhypnotizovat náladou kompozice a následnou improvizací vytvořil vlastní verzi, která ctí komornost a obnažený zvuk klavíru. Sám autor pak zdůrazňuje, že na "Piano Versions" máme očekávat čtyři ambientní úpravy, jejichž základem jsou křehké linie jeho instrumentu a ruchy okolního světa. Prý tak uslyšíme dokonce ptačí zpěv doléhající do jeho studia skrze otevřená okna nebo třeba i hluk z koupelny, kde se zrovna někdo sprchoval. Záměrně tak nahrávce ponechal syrovost a neopakovatelnost momentu jejího vzniku. Zmínil, že ho tvořit takto kontrastní mini dílko k jeho původní elektronické hudbě ho velmi bavilo.

První uvolněnou návnadou na "Piano Versions" se stala "Dawn Chorus" Thoma Yorka, do výsledné sestavy pak budou ještě patřit "Heron" Jamese Yorkstona a "Modern Driveway" Lukea Abbotta. Celé minialbum vyjde digitálně již v pátek 16. dubna, fyzické edice na cédéčku a na vinylu modré barvy se pak dočkáme 2. července. Předobjednávky již běží v oficiálním obchodu vydavatelství Domino Records.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY