made in Australia - musicserver.cz">

The Rumjacks vezou s deskou "Hestia" špičkový celtic punk made in Australia

12.04.2021 00:00 - Jiří V. Matýsek | foto: The Rumjacks

Celtic punk jede. Svižný mix skočnosti irských putyk říznutých punkovou energií a různou mírou akustických nástrojů vyprodá i u nás středně velkou halu a baví posluchače napříč styly i založením. Ještě než svou novinku vydají bostonští žánroví králové Dropkick Murphys, jsou tu The Rumjacks a "Hestia".
9/10

The Rumjacks - Hestia

Skladby: Neysayers, Bullhead, Hestia, Through The Iron Sights, Sainted Millions, Tell Me What Happened, Rhythm Of Her Name, Golden Death, Lizzie Borden, Light In My Shadow, Wanderust, Athens To The North, Motion, Goodnight & Make Mends
Vydáno: 12.3.2021
Celkový čas: 47 minut
Vydavatel: Australian Broadcasting Corporation
Ani Irové, ani Američané, ale skupina z druhého konce světa - z Austrálie. The Rumjacks letos v březnu vydali svou pátou řadovku, a jejich cesta tak trochu začíná připomínat to, čím si prošli právě výše zmínění Dropkick Murphys: i tady je totiž v průběhu času znatelný odklon od punku s folkovým kořením spíše k folku s punkovým srdcem. Tedy k formě, která dobře šlape, dobře funguje a také přitáhne širší publikum. Ne že bych chtěl kteroukoliv z formací osočovat z podbízivosti.

Na to si The Rumjacks, čerstvě posíleni o zpěváka Mikea Rivkeese, stále zachovávají neochvějně punk-rockový tah na branku a žánrovou přímočarost. Jejich svižně uhánějící skladby zdobí sborové a na první dobrou chytlavé refrény. Dofolkova jejich sound barví tahací harmonika, mandolína nebo banjo. Přístup nikterak novátorský, "Hestia" nicméně baví v podstatě od začátku do konce.

Umí se téměř romanticky rozněžnit v "Rhythm of Her Name", vyklenout neobvyklý melodický háček v naléhavém titulním songu nebo stvořit jakýsi irský folkový soundtrack k westernu v "Through The Iron Side". Deska má spoustu barev (i reggae!), drží, posluchače nepustí.

Výčet by nebyl kompletní, kdyby nedošlo na sborovou hospodskou halekačku - tady ji zastupuje lehounce provoplánová "Sainted Millions". Ale co už, dobrý to je. V hudbě téhle bandy zůstává naplno přítomná frackovitost, hlučnost klubových kapel, nesmlouvavost, ale také obrovská radost z hraní, která se velmi rychle přenáší i na posluchače.

Dropkick Murphys naplánovali svou očekávanou novinku na konec dubna. Vstoupí do ringu s docela tvrdým soupeřem, který možná nemá zatím takový věhlas, ale rány rozdává slušné. A dá-li epidemická situace, The Rumjacks se 18. prosince zastaví v pražském Futuru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY