will.i.am představil chytrý respirátor. Má zabudovaná sluchátka a Bluetooth

07.04.2021 10:12 - Kateřina Drgová | foto: Will.i.am

Americký zpěvák a producent will.i.am jde s dobou: v reakci na pandemii vymyslel první chytrou ochranu dýchacích cest. Vynález se jmenuje Xupermask, bude mít Bluetooth připojení, LED světla, dvourychlostní ventilátory, filtrační systém HEPA a sluchátka.

"Žijeme v době sci-fi. Pandemie je jako nějaký šílený film a my v něm nosíme roušky z minulosti. Proto jsem se rozhodl to změnit a vytvořil jsem masku, která odpovídá době, ve které žijeme," vysvětlil will.i.am svůj tvůrčí záměr. Na projektu spolupracoval se společností Honeywell, která vyrábí miliony klasických respirátorů ročně. Za designem stojí Jose Fernandez, návrhář, který v minulosti pracoval například na oblecích pro SpaceX od Elona Muska.

Přístroj bude fungovat díky dobíjecím bateriím. Vyrobený je ze silikonu a síťoviny, výrobce však zároveň upozorňuje, že filtry neodpovídají lékařské úrovni. Sluchátka se pyšní schopností přehrávat hudbu i přijímat hovory a respirátor bude navíc obsahovat těsnění kolem nosu, aby se zabránilo zamlžování brýlí. Celá tato vymoženost bude stát přibližně šest a půl tisíce korun a do prodeje jde 8. dubna.

Pro lídra formace Black Eyed Peas to není první byznys, který se pokouší rozjet. Mezi jeho dřívější nápady se řadí chytré hodinky nebo bezdrátová sluchátka. U veřejnosti se však tyto projekty neshledaly s přílišným zájmem. Zda si "Xupermasky" povedou lépe, ukážou následující dny.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY