Poslechněte si nové písně od Nirvany nebo Amy Winehouse. Napsala je umělá inteligence

04.04.2021 13:58 - David Věžník | foto: Nirvana

Koncem týdne začaly po internetech kolovat dosud neslyšené skladby od Nirvany, Amy Winehouse, The Doors a Jimiho Hendrixe. Znějí, jako by z per, úst a kytar zmíněných hudebních person vypadly, ve skutečnosti jsou však dílem umělé inteligence. A celé to má navíc osvětový přesah.

Za čtyřpísňovou kolekcí nazvanou "Lost Tapes of the 27 Club" stojí torontská organizace Over the Bridge, jež pomáhá lidem činným v hudebním průmyslu v boji s psychickými poruchami. Dle informací na webu projektu má 71 % muzikantů osobní zkušenost s úzkostnými stavy a 68 % jich trpí depresemi. Statistiky rovněž uvádějí, že lidé pracující v hudební branži jsou dvakrát náchylnější k sebevraždám než běžná populace.

"V tomto odvětví je deprese jakýmsi způsobem normalizována, či dokonce romantizována," uvádí Sean O'Connor z Over the Bridge a dodává: "Na hudbu je pak mnohdy pohlíženo jako na autentické utrpení."

Jeho tým tak ve spolupráci s programem nazvaným Magenta vytvořil nové songy od členů takzvaného Klubu 27. Kurt Cobain, Amy Winehouse, Jim Morrison i Jimi Hendrix trpěli úzkostmi, které je v kombinaci s nejrůznějšími substancemi v jejich sedmadvaceti letech dohnaly až ke smrti. Software analyzoval 20 až 30 skladeb každého z nich a na základě toho stvořil čtyři písně, jež vycházejí z hudebních i textových postupů původních hudebníků. Výsledné kousky nazpívali samozřejmě jiní vokalisté, za poslech ale rozhodně stojí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY