Tomáš Klus letos vydá dvě desky: jednu antibabišovskou, druhou osobní

02.04.2021 15:12 - Hana Bukáčková | foto: Barbora Nosková

Koncertní sezóna se stále nerozjela a vypadá to, že ještě nějaký čas to takhle zůstane. Hudebníci tak nadále mají prostor k seberealizaci. Tomáše Kluse kupříkladu první covidová vlna inspirovala k napsání minialba "Pět pohromadě" , které nazpíval se svou ženou pouze za doprovodu kytary a klavíru. Na letošek plánuje vydat desky hned dvě. A ne ledajaké.

Jak už je známo, třineckému rodákovi není lhostejné dění ve společnosti a rád se k němu vyjadřuje, mnohdy třeba kontroverzně. První z chystaných nahrávek tak bude politicky orientovaná a Klus ji vydá v nejbližších dnech. Načasování je strategické - na podzim budou volby, a lid bude mít možnost sesadit z pomyslného trůnu vládní hnutí ANO. Jeho lídra, premiéra Babiše, písničkář nemusí, vyhrazuje se proti jeho názorům a už několik let nevystupuje na akcích, jež sponzorují firmy z Babišova holdingu.

Klusovo politické album se bude jmenovat "Čau Česko" (což je parafráze na premiérův pozdrav a úvodník jeho facebookových proslovů "Čau lidi") a nabídne osm skladeb. "Nejsou tedy všechny jen pro Andyho, je tam i jedna a půl písničky pro pana prezidenta, protože ten si také zaslouží pozornost tohoto typu," podotýká autor.

Na desce pracuje s producentem Jiřím Burianem a měla by znít podobně jako podzimní antibabišovský singl "Lockdown". "Odvolá, co odvolal / Slibuje, co slíbil / Milionkrát dokola / Andy, to je břídil," zpíval v něm. Na novince by chtěl k emocím přidat i fakta, požádal proto investigativního novináře Jaroslava Kmentu, autora knih "Boss Babiš" a "Rudý Zeman", aby ke každé písni sepsal pár řádků vysvětlujících kontext.

Po vydání "Čau Česko" začne Tomáš Klus natáčet osobněji laděnou kolekci, která bude bez politických písní. "Dopouštím se tam i nějaké sebereflexe," avizuje a dodává: "Bude hodně o vztazích, nejen milostných, ale i se sebou. Řeším tam i sám sebe a svoji pozici ve společnosti." Výsledek by chtěl představit do konce letošního roku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY