Pentatonix na "The Lucky Ones" dokazují, že umějí i originální skladby

02.04.2021 13:00 - Honza Balušek | foto: RCA / Pentatonix

Téměř každý z nás si určitě občas rád zazpívá, a to i bez nástrojů. Vokální pětice Pentatonix ale hudbu zcela bez doprovodu zvládá na úplně jiné úrovni. Přesvědčuje nás o tom i na své nové desce "The Lucky Ones", která je na rozdíl od většiny jejích dosavadních počinů plná původních skladeb.
8/10

Pentatonix - The Lucky Ones

Skladby: Happy Now, Love Me When I Don't, Coffee In Bed, Be My Eyes, A Little Space, Side, Bored, Exit Signs, Never Gonna Cry Again, It's Different Now, The Lucky Ones
Vydáno: 12.2.2021
Celkový čas: 36 minut
Vydavatel: RCA
Pentatonix jsou na současné scéně úkazem. Určitě nejsou jedinou a cappella formací, která předělává slavné hity do svých zcela odpojených verzí, ale jako jediní dokážou objíždět svět a vyprodávat velké haly. Když to tedy jde. Byli to oni, kdo kouskem "Daft Punk" vystřihli vokální poctu těmto dvěma francouzským robotům. Navíc jsou neuvěřitelně pracovití, takže své fanoušky v podstatě neustále zásobují novými skladbami, videoklipy a během každého pozdního podzimu i další z řady vánočních kolekcí. I jim je však jasné, že takhle to nepůjde věčně. Ne že by zvolnili ve svém tempu, ale mimo vše výše zmíněné pozvolna dopilovali další desku s původním materiálem. Nazvali ji "The Lucky Ones".

Formace ve své diskografii už jednu originální nahrávku má, eponymní album vyšlo v roce 2015 a přineslo pochvalné reakce. Druhou opravdu svou desku však kapela nechtěla nijak uspěchat, a tak jsme si na ni museli počkat více než pět let. A čekání se rozhodně vyplatilo. "The Lucky Ones" je naprosto vyvážená sbírka bez slabších míst, která je v prvé řadě naplněná skvělými popovými songy a až v druhé řadě nabízí bonbónek v podobě absence jakýchkoli nástrojů.

Že jsou PTX skladatelsky při síle, dokázali už v písničce "Thank You", která prozářila jejich loňské vánoční album "We Need A Little Christmas", kde mezi všemi těmi předělávkami svátečních melodií čněla jako hora mezi kopci. Co se týká počtu skladeb, zůstali u příjemné jedenáctky, což je v jejich případě tak akorát. Těžko vokální formaci vyčítat, že u ní prim hrají melodie a důraz na pěvecké propracování. Kapela se za roky už tak vyzpívala a naučila se se svými hlasy pracovat natolik, že neznalé by možná ani nenapadlo, že na ploše téměř celé desky neslyší žádný nástroj a všechny zvuky pocházejí pouze z hlasivek zpěváků a zpěvačky.

Nejblíže k běžné rádiové produkci má singl "Coffee In Bed", který zní místy až elektronicky. Podobné hitovosti se nebrání ani další singly "Happy Now" a "Be My Eyes". Opravdové chuťovky ale přicházejí s pomalejšími skladbami. "Side" zní na poměry PTX až alternativně, v "It's Different Now" se dočkáme malé úlitby nástrojům v podobě klavíru a cella, opravdovou krásu si ale pětice nechala až nakonec. Právě v v titulní skladbě dokazuje, jak za těch pár let vyspěla po všech stránkách. Nebojí se zůstat intimní, netlačit na pilu, přitom v dalším plánu nabídnout nevšední vokální hrátky a ještě i něco sdělit textem.

"The Lucky Ones" kvintetu Pentatonix jen těžko přinese nové fanoušky, ale je dalším krokem na jejich cestě od off-karaoke zpěváků po svébytné umělce, kteří na popové scéně nemají obdobu. Snad nám to dokážou i na odloženém koncertě v O2 areně, který se snad již brzy dočká nového termínu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY