Slza se zase posouvá dál. V "Bouři" se zabývá vnitřními souboji

28.03.2021 13:02 - David Böhm | foto: Tomáš Mikule

Už na loňském albu "3" Slza příjemně překvapila změnami, s nimiž se pustila do nové tvorby. Aktuální zvuk, za kterým kapela cestovala do Londýna, a vlastní texty byly stěžejními body popisujícími poslední nahrávku. V nastoleném směru dvojce pokračuje i v písni "Bouře".

Zaobírá se v ní nepříjemnými vnitřními stavy, které zpěvák sám pociťoval minulý rok. K vážnému textu tak trochu jako protipól funguje pozitivní, energická melodie. Skladbu, která vznikala přes půl roku, produkoval anglický producent Oliver Som.

"Minulý rok na podzim jsem poprvé zažil takový zvláštní emoční stav. Jako bych v jednu chvíli vnímal ty nejsilnější obavy a strach z něčeho, co vlastně není. Klepal jsem se, tlouklo mi srdce a zevnitř mě svírala fyzická bolest. Je to zvláštní pocit beznaděje a člověk neví, jestli to zmizí za pár minut, hodin nebo dní," svěřuje se Petr Lexa.

A pokračuje: "Stalo se to zrovna v době, kdy jsem měl na stole rozpracovaný text, který měl být zpočátku o něčem úplně jiném, ale všechno se to tak nějak sešlo, že jsem ten původní text zahodil a napsal úplně nový, ve kterém jsem popsal právě tu vnitřní bouři." Na textu poprvé vůbec nespolupracoval s Ondřejem Ládkem, což vůbec není na škodu - slova bez všech těch archaismů a vzletných obratů udeří o to silněji.

Ve videoklipu nám duo přibližuje ony pocity beznaděje. Režisér Matěj Říha k tomu zvolil ponuré prostory starých kasáren. jejichž interiéry pokryl fóliemi. Zpěváka také uvidíme hlavou dolů s řetězy kolem nohou.

"Během natáčení jsem si připadal trochu jako Tom Cruise, když mě hned v 8 ráno při první scéně přivázali na řetěz a pověsili ze stropu hlavou dolů. Zděšení přišlo, když po pár minutách, kdy jsem už vůbec necítil nohy, všechnu krev jsem měl v hlavě a před očima jen mlhu, režisér zvolal: 'Tak dobrý, nazkoušeno máme, pojďme to dát naostro!'" vzpomíná na náročné chvilky. Veškerá práce ale jen ukazuje, že Slza nyní tvoří hudbu, která ji baví. Jistě se tedy i do budoucna máme na co těšit.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY