Gazelle Twin & NYX na albu "Deep England" slouží temnou mši nejen za Anglii

22.03.2021 00:00 - David Věžník | foto: Gazelle Twin & NYX

Poslouchat "Deep England" je jako koukat se na nervydrásající horor, od kterého nemůžete odtrhnout zrak. Gazelle Twin si opět vyřizuje účty s postbrexitovou Británií. Povolala si k tomu dámský dronový sbor NYX a společně stvořily jakousi novou verzi jejího tři roky starého alba "Pastoral" - temnou techno-folkovou mši.
9/10

Gazelle Twin & NYX - Deep England

Skladby: Glory, Folly, Fire Leap, Better In My Day, Throne, Jerusalem, Deep England, Golden Dawn
Vydáno: 19.3.2021
Celkový čas: 56 minut
Vydavatel: NYX Collective Records

Za pseudonymem Gazelle Twin se skrývá britská hudebnice Elizabeth Bernholz. Příznivci škatulek nyní mohou zajásat, neb kritici její experimentální elektronickou tvorbu označují mimo jiné jako techno folk. V roce 2018 vydala svou třetí řadovku, desku s názvem "Pastoral". Nahrávka inspirovaná anglickým venkovem a zároveň brexitem se stala nervní zpovědí z ještě nervnějších pocitů, které se v Elizabeth tehdy mísily. Lament a vztek.

O tři roky později na tom Británie (natož pak svět) není o moc lépe. A tak Gazelle Twin povolala do zbraně divoženky z NYX a společně natočily něco jako novou verzi "Pastoral". Předělaly vybrané kusy ze zmíněné kolekce, doplnily je o nové kompozice a přidaly dvě coververze ("Fire Leap" ze sedmdesátkového hororu "The Wicker Man" a "Jerusalem" Williama Blakea).

Výsledkem je osm pohanských rituálů zahalených do elektronických kápí. Kostelní zvony, flétny, kvazi lidové nápěvy a k tomu glitche a další efekty. Mnohdy navrstvené tak, že vám ušní bubínky chtějí dát sbohem. "Deep England" je strašidelně náročné album. Strašidelně silné. Strašidelně nádherné.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY