Kenny Wayne Shepherd přišel o nominaci na Blues Award. Kvůli vlajce Konfederace

21.03.2021 16:58 - Jiří V. Matýsek | foto: Radim Malíček

Americký kytarista Kenny Wayne Shepherd patří už roky k nejvýraznějším jménům na současné bluesové scéně. Doma má na poličce i řadu ocenění, mimo jiné dvě žánrové Blues Awards, a dokonce pět nominací na Cenu Grammy. Na prestižní Blues Award byl nominován i letos, a to v kategorii nejlepší umělec. Bohužel nevyhraje. Důvodem není ani tak to, že jej překonal některý z kolegů, ale fakt, že jej pořadatelská Blues Foundation z letošního ročníku vyloučila. Důvod? Konfederační vlajka, kterou prý Shepherd má na svém automobilu a na "několika kytarách"

Vozidlo, které Shepherda připravilo o nominaci, je replikou auta jménem General Lee, které se objevilo v akčním - s odstupem času dost mizerném - seriálu "The Dukes Of Hazzard" (na to, jak vůz vypadá, že můžete mrknout například zde). Členové rady Blues Foundation zároveň vyzvali k rezignaci kytaristova otce Kena Shepherda.

Celá kauza je důsledkem poněkud krátkozrakého prosazování rasové spravedlnosti za všech okolností, se kterým se v poslední době roztrhl pytel. Jak Shepherd, mimochodem vášnivý sběratel automobilů, uvedl ve svém prohlášení: "Auto s názvem General Lee bylo vyrobeno před 17 lety jako replika a pocta ikonickému stroji z televizního seriálu. Před mnoha lety jsem auto zaparkoval v garáži a nepoužívám ho, navíc jsem se před nějakou dobou rozhodl na něm permanentně zakrýt konfederační vlajku, protože je to kompletně proti mým hodnotám a dotýká se to afroamerické komunity, která stvořila muziku, kterou tak miluji. Chtěl bych jednu věc říci naprosto jasně: Byl jsem a vždycky budu proti veškerým podobám rasismu a útlaku."

Záležitost vyvolává mnohé otázky. Je skutečně opodstatněné vyčítat muzikantovi, který celou svou kariéru zasvětil blues a sdílel pódium s takovými lidmi, jako byl B.B. King, Hubert Sumlin nebo Buddy Guy, že je někým, kdo pošlapává práva Afroameričanů a nemá je za sobě rovné? Anebo by snad měli z hraní blues vycouvat všichni bílí hráči - Eric Clapton, Joe Bonamassa, Walter Trout, John Mayer nebo Keith Richards -, protože jim to nepřísluší?



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY