Grammy ovládly na plné čáře ženy. Album roku nahrála Taylor Swift, Beyoncé překonala rekord

15.03.2021 08:13 - Josef Martínek | foto: Jay L. Clendenin

Třiašedesátý ročník udílení Grammy přinesl kromě hlasité nespokojenosti nenominovaných umělců také nezvykle vyrovnaný souboj v hlavních kategoriích. Zatímco loni všechny jasně převálcovala Billie Eilish, tentokrát je výčet vítězných jmen pestřejší. Má však společného jmenovatele - ženy.

Nejsledovanější kategorii album roku ovládla Taylor Swift se svou karanténní deskou "folklore". Zpěvačka získala hlavní cenu už potřetí v kariéře, čímž se stala první zástupkyní něžnějšího pohlaví, které se to podařilo. Z mužů vyhráli třikrát jen Stevie Wonder, Frank Sinatra a Paul Simon. Další ze svých celkem šesti nominací však už Swift neproměnila. Došlo tak k trochu paradoxní situaci, protože celkově nejlepší album roku nezvítězilo v žádné dílčí kategorii.

Nahrávkou roku byla vyhlášena "Everything I Wanted" od Billie Eilish. Stále teprve devatenáctiletá hvězda tak obhájila loňský triumf v této sekci. Songem roku je na základě hlasování akademiků "I Can't Breathe" od H.E.R. Třiadvacetiletá interpretka v něm upozorňovala na rasovou diskriminaci a odkazovala k loni hodně mediálně propírané smrti George Floyda.

Beyoncé
© New York Times
Cenu pro objev roku získala rapperka Megan Thee Stallion, která navíc přidala další dva gramofonky v žánrových kategoriích za remix songu "Savage" s hostující Beyoncé.

Právě Honey Bey se po letošním ceremoniálu stala ženou s největším počtem ocenění v historii Grammy. Vedle úspěchu singlu s Megan Thee Stallion si sama odnesla trofeje za nejlepší r'n'b výkon ("Black Parade") a videoklip ("Brown Skin Girl"). Celkem se může pyšnit již osmadvaceti prvenstvími, druhá Alison Krauss jich má sedmadvacet.

Dámskou jízdu stvrdily i Dua Lipa (nejlepší popové vokální album - "Future Nostalgia"), Lady Gaga s Arianou Grande (nejlepší popový výkon dua nebo skupiny - "Rain On Me") nebo hned dvakrát vítězná Fiona Apple. V kategorii nejlepší popový sólový výkon však kolegyním vypálil rybník Harry Styles zásluhou "Watermelon Sugar".

Letošní ročník Grammy ze známých důvodů provázela přísná hygienická omezení. Vyhlášení v Los Angeles se původně mělo uskutečnit již v lednu, tehdejší epidemická situace však organizátory přinutila ke změně termínu. V přímém televizním přenosu vystoupili Billie Eilish, Harry Styles, Taylor Swift, Dua Lipa, Black Pumas, Lionel Richie, Doja Cat a řada dalších.

Výběr vítězů:
Album roku: Taylor Swift - folklore
Nahrávka roku: Billie Eilish - Everything I Wanted
Song roku: H.E.R. - I Can't Breathe
Objev roku: Megan Thee Stallion
Nejlepší popový sólový výkon: Harry Styles - Watermelon Sugar
Nejlepší popový výkon dua nebo skupiny: Lady Gaga feat. Ariana Grande - Rain On Me
Nejlepší popové zpívané album: Dua Lipa - Future Nostalgia
Nejlepší tradiční popové album: James Taylor - American Standard
Nejlepší taneční/elektronické album: Kaytranada - Bubba
Nejlepší rockové album: The Strokes - The New Abnormal
Nejlepší alternativní album: Fiona Apple - Fetch The Bolt Cutters
Nejlepší r'n'b album: John Legend - Bigger Love
Nejlepší rapové album: Nas - King's Disease
Nejlepší country album: Miranda Lambert - Wildcard



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY