Lisa Gerrard a Jules Maxwell v klipu "Noyalain (Burn)" hledají lidské emoce

15.03.2021 10:38 - Dan Hájek | foto: Lisa Gerrard

Prodleva mezi pokračováním turné Dead Can Dance dovedla oba hlavní aktéry k dalším sólovým aktivitám. Lisa Gerrard se pro svůj nový studiový materiál spojila s Julesem Maxwellem, jenž je coby doprovodný hráč na klávesové nástroje taktéž součástí koncertní sestavy její domovské skupiny. Společně se potkali již v projektu Le Mystère des Voix Bulgares. Někdy v roce 2015 pak začali pracovat na desce, která pod názvem "Burn" vyjde na začátku letošního května. V současnosti ji uvádí skladba "Noyalain (Burn)".

Doprovodné video vznikalo v režii Jacoba Chelkowskiho. Černobílý snímek zkoumá rysy lidských emocí a obličejové mimiky. Minimalistický klip našel sounáležitost s vrstevnatou hudbou, v níž je lidský hlas dalším hudebním nástrojem - tak, jak jej v plné míře umí využít právě Lisa Gerrard. Celé album pak producentsky zastřešil James Chapman, známý jako Maps. Právě ve spojení s ním by nahrávka "Burn" mohla nabídnout neobvyklé hudební roviny.

Společné dílo Lisy Gerrard a Julese Maxwella vyjde v pátek 7. května a bude obsahovat tyto kompozice: Heleali (The Sea Will Rise), Noyalain (Burn), Deshta (Forever), Aldavyeem (A Time To Dance), Orion (The Weary Huntsman), Keson (Until My Strength Returns), Do So Yol (Gather The Wind).

Turné Dead Can Dance se s největší pravděpodobností posune do roku 2022, náhradní termíny pro pražské koncerty by měly být taktéž brzy oznámeny. Brendan Perry v mezičase stihl dokončil album "Songs Of Disenchantment: Music From The Greek Underground" věnované řeckému undergroundu a místnímu folklóru rembetiko.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY