Jean Michel Jarre v dubnu odhalí svět Amazonie

07.03.2021 13:44 - Dan Hájek | foto: Jean Michel Jarre

Také v dílně Jeana Michela Jarreho se v uplynulých měsících pilně pracovalo. Jeho jednadvacátá řadovka ponese podtitul "Amazônia" a dočkáme se jí v pátek 9. dubna.

Jarre patří ke stále velmi aktivním hudebníkům, je navíc známý svým zaujetím pro současné technologie. Chystaná kolekce však nabídne jednu dimenzi navíc. Jedná se totiž o jakýsi soundtrack, hudební improvizaci, která bude doprovázet stejnojmennou výstavu fotografa a filmaře Sebastião Salgada. Ten během výprav do amazonského pralesa a brazilského povodí Amazonky pořídil nespočet snímků. Expozice je selekcí dvou set velkoformátových fotografií, jež vznikly za posledních šest let.

Francouzský skladatel slibuje na nahrávce propojení tradičních hudebních postupů a syntezátorových experimentů se svou reinterpretací etnických zvukových koláží, akustiky a orchestrací pro symfonické těleso. Kromě této škály čerpal i z archivu Ženevského muzea etnografie (MEG) - využívá zejména terénní nahrávky, domorodé písně a další zvuky a nástroje. Jeho cílem byla detailní imaginace přírodních struktur svázaná s prostředím Amazonie, ke kterému autor dle svých slov přistupoval s respektem a s poetickým a impresionistickým myšlením.

Mezi další aktivity Jeana Michela Jarreho z poslední doby spadá projekt EōN a koncertní show, kterou vysílal na přelomu roku na YouTube. Šlo o virtuální podívanou z digitalizované pařížské katedrály Notre-Dame, záznam pak vyšel v audio formě pod názvem "Welcome To The Other Side (Concert From Virtual Notre-Dame)". Zatím posledním albem rodáka z Lyonu je "Equinoxe Infinity", jehož vizuál nakreslil český výtvarník Filip Hodas.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY