Clark v klipu "Lambent Rag" hledá vazby s přírodou

04.03.2021 18:49 - Dan Hájek | foto: Eva Vermandel

Letitá stálice labelu Warp Records Clark se vydává do nového hudebního teritoria. Výsledkem této výpravy bude deska "Playground In A Lake". Autor naznačuje, že na ní daleko více propojí elektroniku se symfonickými party velkého orchestru či s akustickými improvizacemi.

Co si pod tím máme představit, naznačuje skladba "Lambent Rag". Zvukově je přesně uprostřed řečeného, její takt udávají minimalistické klavírní linky.

Doprovodné video k této kompozici režírovala Melanie Lane. Snímek vystavěla na záběrech vystoupení malých talentovaných tanečníků, kteří svedou souboj s dospěláckým vetřelcem. Toho si zatančil Jake Kuzma. Vše je vyjádřeno pomocí pohybu a lidské mimiky (včetně ležérního přežvykování a nafukování bublin, jež má vyjadřovat odstup, nezájem), choreografie si bere nemálo ze současného baletu. Coby pouto s přírodou zde autorka využívá prvky vypůjčené nejen z přírodopisného kabinetu. Dějová spirála se nenápadně utahuje...

Christopher Stephen Clark popisuje vznik celého kompletu "Playground In A Lake" jako intenzivní více než šestiletou pouť a hledání nových výrazových prostředků ve své vlastní hudbě. Prvotním zábleskem k natáčení byl jeden moment z roku 2014, kdy se Chris v Lipsku zasnil v tramvaji, načež přejel cílovou stanici. Následně začal studovat nejrůznější symfonické party, notové zápisy a objevovat nové možnosti hudebního vyjadřování. Dokončení studiových prací urychlil loňský rok, během nějž se muzikant tomuto projektu věnoval stranou, uzavřen ve svém bydlišti. Mezi hosty na "Playground In A Lake" by se měli objevit Oliver Coates na violoncello a Chris Taylor z Grizzly Bear improvizující na klarinet.

"Playground In A Lake" vyjde v pátek 26. března a přinese těchto šestnáct tracků: Lovelock, Lambent Rag, Citrus, Forever Chemicals, More Islands, Small, Disguised Foundation, Suspension Reservoir, Entropy Polychord, Aura Nera, Already Ghosts, Earth Systems, Emissary, Comfort And Fear, Shut You Down, Life Outro. Verzi na CD anebo na vinylu již lze předobjednávat třeba na tomto místě.

Clark u firmy Deutsche Grammophon debutoval dva roky zpátky se soundtrackem "Daniel Isn't Real". Následoval hudební doprovod "Kiri Variations" k seriálu "Kiri". Jeho zatím poslední řadové album "Death Peak" se do obchodů s muzikou dostalo před čtyřmi lety.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY